SUA acuză armata israeliană de încălcarea drepturilor omului și anunță o decizie controversată. Ce va face Washingtonul
Departamentul de Stat al SUA a găsit cinci unităţi ale armatei israeliene responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului în incidente individuale, dar spune că acestea vor continua să primească sprijin militar american, relatează BBC.
Toate incidentele implicate au avut loc în afara Fâşiei Gaza înainte de actualul război. Israelul a luat măsuri corective în cazul a patru unităţi, oferind "informaţii suplimentare" în cazul celei de-a cincea, precizează departamentul. Acest lucru înseamnă că toate unităţile rămân eligibile pentru asistenţă militară americană. Washingtonul este principalul susţinător militar al Israelului, furnizându-i arme şi sisteme de apărare în valoare de 3,8 miliarde de dolari (3 miliarde de lire sterline) pe an.
Anunţul este prima decizie de acest fel luată de guvernul american pentru o unitate israeliană. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că cinci unităţi ale forţelor de securitate au comis încălcări grave ale drepturilor omului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Patru dintre aceste unităţi au remediat efectiv aceste încălcări, ceea ce ne aşteptăm ca partenerii să facă", a spus el.
"Pentru o unitate rămasă, continuăm să avem consultări şi angajamente cu guvernul Israelului; ei au prezentat informaţii suplimentare în ceea ce priveşte această unitate", a adăugat acesta.
Departamentul neagă afirmaţiile potrivit cărora a dat înapoi sub presiune politică, continuând asistenţa militară pentru unitatea respectivă, deşi nu a putut spune dacă a existat sau nu vreo responsabilitate în acest caz.
"Ne angajăm cu ei într-un proces şi vom lua o decizie finală în ceea ce priveşte unitatea respectivă atunci când procesul va fi finalizat", a declarat Patel.
Se crede că toate incidentele au avut loc în Cisiordania şi Ierusalimul ocupate în ultimii ani. În conformitate cu "Legea Leahy" din America, promovată în 1997 de către senatorul Patrick Leahy de la acea vreme, dacă se constată că o unitate militară străină a comis încălcări grave ale drepturilor omului, aceasta poate fi exclusă de la acordarea de asistenţă militară americană.
Guvernul SUA afirmă că, în aplicarea legii Leahy, consideră tortura, execuţiile extrajudiciare, dispariţiile forţate şi violurile ca fiind astfel de tipuri de încălcări. Chiar şi atunci când există o astfel de constatare, există o excepţie de la tăierea asistenţei militare dacă Departamentul de Stat este convins că cazurile au fost soluţionate şi că guvernul implicat a făcut dreptate.