SUA au transmis Kievului o listă cu limită de timp pe care trebuie să o respecte pentru continuarea asistenţei

arme nucleare sua
Shutterstock

Guvernul american a cerut Ucrainei realizarea unei serii de reforme urgente în agenţiile sale anticorupţie, sistemul de justiţie şi în sectorul de securitate, scrie EFE.

Lista - care stabileşte termene de minim trei luni şi maxim un an şi jumătate - a fost trimisă de consilierul adjunct pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Pyle, premierului (Denis Şmîgal), preşedintelui ucrainean (Volodimir Zelenski), precum şi Platformei de coordonare a donatorilor, înfiinţată de G7 pentru a armoniza sprijinul acordat Ucrainei.

Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că această scrisoare a fost trimisă către Platformă de coordonare a donatorilor.

Scrisoarea are ca titlu "Reforme legate de condiţiile privind asistenţa SUA" şi expune o "lista de reforme", prezentate ca "fiind necesare să fie pusă în aplicare" pentru ca Ucraina "să poată primi în continuare asistenţă militară din partea SUA", notează Ukrainska Pravda.

Cele mai urgente reforme necesare, ce trebuie realizate în maxim trei luni, constau printre altele în clarificarea funcţiilor şi îmbunătăţirea criteriilor de selecţie pentru Procuratura Anticorupţie,în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI), şi consolidarea Oficiului Naţional Anticorupţie cu mai mulţi agenţi.

Citește și
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”

Washingtonul solicită, de asemenea, Ucrainei să îşi oblige funcţionarii publici să-şi facă publice averile în mai puţin de 90 de zile. Este exact termenul acordat experţilor independenţi în numirea judecătorilor de la Curtea Supremă, în conformitate cu cerinţele UE.

Printre priorităţile stabilite pentru anul viitor se remarcă cele vizând Ministerul Apărării, cerându-se transparenţă şi control civil în domeniul apărării. Astfel, Kievului i se solicită să "redreseze procesele" în domeniul achiziţiilor de armament şi altor tipuri de materiale într-o manieră care să reflecte standardele NATO de transparenţă.

Fostul ministru ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a demisionat la 5 septembrie, din ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, după ce, în timpul mandatului său, presa a dezvăluit mai multe cazuri de presupusă corupţie în achiziţionarea de echipamente de uz non-militar pentru soldaţi, cum ar fi hrană şi uniforme la suprapreţ.

În ciuda faptului că nici Reznikov şi nici succesorul său, Rustem Umarov, nu sunt militari de carieră, provenind din zona civilă, Washingtonul consideră drept o prioritate pentru Ucraina "consolidarea controlului şi supravegherii civile şi democratice a armatei". Scrisoarea solicită, de asemenea, o "modernizare a arhitecturii de comandă şi control în conformitate cu principiile NATO".

În acelaşi timp, se menţionează în scrisoare, Kievul trebuie în termen de un an şi jumătate să reducă funcţiile principalei sale agenţii de contrainformaţii Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Acesta urmează să îşi "limiteze" activitatea la chestiuni legate de "contrainformaţii, contraspionaj, securitate cibernetică şi antiterorism".

În plus, autorităţile civile trebuie să asigure control asupra acestei structuri, care nu ar trebui să-şi cedeze prerogativele privind interceptarea comunicaţiilor în cadrul anchetelor judiciare către alte instituţii.

Implicarea SBU în anchete judiciare la nivel înalt a fost criticată de organizaţiile civice ucrainene. Serviciul secret răspunde direct în faţa puterii executive, permiţând astfel preşedinţiei să direcţioneze aceste investigaţii în avantajul său.

Preşedintele Zelenski a propus în august ca infracţiunile de corupţie pe timp de război să fie declarate drept o formă de trădare, ceea ce ar favoriza implicarea SBU în astfel de cazuri.

Casa Albă cere, de asemenea, reforme în sectorul energetic şi în administrarea întreprinderilor de stat.

Trimiterea acestei scrisori şi scurgerea ei către mass-media a fost interpretată de mulţi în Ucraina ca un semnal de alarmă pentru administraţia preşedintelui Zelenski, care trebuie să ia măsuri concrete în direcţia statului de drept.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, mesaj direct pentru Marcel Ciolacu: "Nu ne batem joc de România!"
Gigi Becali, mesaj direct pentru Marcel Ciolacu: "Nu ne batem joc de România!"
Citește și...
Imagini cu liderul Hamas în ascunzătoare. „Cară o geantă plină cu dinamită și este înconjurat de 20 de ostatici” | VIDEO
Imagini cu liderul Hamas în ascunzătoare. „Cară o geantă plină cu dinamită și este înconjurat de 20 de ostatici” | VIDEO

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, cel mai vânat personaj de către Israel, responsabil pentru atacul din 7 octombrie 2023, a găsit o metodă barbară să îi impiedice pe israelieni să îl ucidă.

Decizie surprinzătoare luată de Vladimir Putin. Și oficialii de la Kremlin își pun întrebări
Decizie surprinzătoare luată de Vladimir Putin. Și oficialii de la Kremlin își pun întrebări

Vladimir Putin și-a demolat vila de vacanță preferată de la Marea Neagră, unde atacurile frecvente ale dronelor ucrainene au făcut ca zona să fie periculoasă de vizitat.

Exod în masă pe teritoriul SUA. Zona din care autoritățile le-au cerut oamenilor să plece în cel mult 24 de ore
Exod în masă pe teritoriul SUA. Zona din care autoritățile le-au cerut oamenilor să plece în cel mult 24 de ore

Sute de mii de persoane din statul american Florida au fugit, luni, din calea uraganului Milton.

Recomandări
Valoare record la Pilonul II de pensii. Câți bani ai putea avea la bătrânețe dacă depui 300 de lei pe lună și la Pilonul III
Valoare record la Pilonul II de pensii. Câți bani ai putea avea la bătrânețe dacă depui 300 de lei pe lună și la Pilonul III

Conturile de pensii Pilon II a peste 8 milioane de români au ajuns la o valoare record. Potrivit datelor oficiale, contribuțiile pe care le fac automat din salariu și investițiile din acești bani valorează acum 150 de miliarde de lei.

Şoşoacă, acuzații dure și microfon întrerupt în PE după ce i-a fost respinsă candidatura la prezidenţiale:
Şoşoacă, acuzații dure și microfon întrerupt în PE după ce i-a fost respinsă candidatura la prezidenţiale: "Extrem de grav"

Eurodeputata Diana Şoşoacă s-a plâns, luni seară, în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidenţiale.

Descinderi în forță în București și împrejurimi într-un dosar de camătă și șantaj. Zeci de persoane, duse la audieri
Descinderi în forță în București și împrejurimi într-un dosar de camătă și șantaj. Zeci de persoane, duse la audieri

Polițiștii din Ilfov fac, marți dimineață, 37 de percheziții domiciliare în, Ilfov, Dâmbovița și București la persoane suspectate de camătă, șantaj, lovire și alte violențe.