Studiu: Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient şi împotriva noilor tulpini virale
Un nou studiu a ajuns la concluzia că vaccinul produs de Pfizer şi de BioNTech este eficient împotriva celor două tulpini noi de coronavirus care au apărut în Marea Britanie şi Africa de Sud, transmite vineri DPA.
Conform rezultatelor iniţiale ale studiului realizat chiar de Pfizer în colaborare cu University of Texas Medical Branch, este probabil ca vaccinul să aibă o eficienţă de 95% împotriva celor două tulpini noi, despre care se spune că se transmit mai uşor dar nu produc îmbolnăviri mai grave decât varianta originală a virusului.
Cercetătorii au desfăşurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienţi care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acţionau şi împotriva acestor două tulpini.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutaţii, vaccinurile din prezent ar trebui să-şi păstreze eficienţa.
Aceste rezultate au fost date publicităţii încă de joi dar nu au apărut încă într-o revistă ştiinţifică şi nu au fost verificate de experţi independenţi.
Virusurile suferă în mod constant schimbări aleatorii ale materialului genetic. Unele astfel de mutaţii le oferă agenţilor patogeni noi avantaje - cum ar fi faptul că devin mai uşor de transmis.
În luna decembrie, o variantă a noului coronavirus denumită B.1.1.7 a fost detectată în Marea Britanie şi o altă variantă similară, 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud.