Studiu: Iesirea Greciei si altor tari din zona euro ar costa economia mondiala 17.000 MILIARDE euro
Iesirea Greciei din zona euro, urmata de parasirea uniunii monetare si de alte state din sudul Europei, ar avea un impact de 17.000 miliarde euro asupra economiei mondiale, cu o recesiune globala care ar lovi inclusiv SUA si China.
Studiul, realizat de Prognos la cererea centrului Bertelsmann, analizeaza patru scenarii in care Grecia intra in incetare de plati pe datoria suverana.
In cea mai pesimista varianta, fondurile pentru sustinerea statelor cu probleme pur si simplu s-ar epuiza. Ar urma iesirea Greciei, Spaniei, Italiei si Portugaliei din zona euro, situatie care ar determina recesiune globala si un cost, pana in 2020, de 17.200 de miliarde de euro al PIB insumat pentru 42 de economii dezvoltate.
"In cifre, impactul ar fi cel mai puternic in Franta - 2.900 miliarde de euro, Statele Unite - 2.800 de miliarde de euro, China - 1.900 miliarde euro si Germania - 1.700 miliarde euro", arata studiul.
Multi analisti speculeaza cand si nu daca Grecia va parasi zona euro, insa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele BCE, Mario Draghi, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, si-au exprimat repetat sprijinul pentru statul elen in ultimele luni.
"Pe langa consecintele economice severe, o astfel de recesiune ar pune o presiune puternica asupra structurilor sociale si politice din mai multe state. In special in cele care parasesc uniunea monetara, insa si in altele", se arata in studiu.
Criza datoriilor suverane a inceput in Grecia, dupa ce o revizuire masiva a deficitului bugetar a cauzat temeri investitorilor cu privire la sustenabilitatea datoriei statului. Criza s-a extins la Portugalia, Irlanda si Spania, cu impact economic sever in zona euro, Uniunea Europeana si la nivel global.