Noul ajutor international pentru Grecia, conditionat de alte masuri de austeritate

Ultima actualizare: 24-10-2012 05:48

Guvernul de la Atena mai are la dispozitie noua zile, pana la viitorul summit european, pentru a-si convinge creditorii ca este hotarat sa-si treaca populatia printr-o noua "cura" de austeritate.

Ultimatumul vine de la ministrii de finante din zona euro, reuniti zilele acestea la Luxemburg. Oficialii avertizeaza ca fara aceste reforme dureroase, Grecia nu va primi o noua transa vitala din imprumutul international.

Anuntul tensioneaza si mai mult atmosfera, inaintea vizitei cancelarului Angela Merkel la Atena.

Grecia trebuie sa-si convinga partenerii europeni ca va ramane pe drumul anevoios al austeritatii. In caz contrar, nu va primi cele 30 de miliarde de euro care ii asigura supravietuirea dincolo de luna noiembrie, cand banii din vistieria publica se vor epuiza.

Jean Claude Juncker, seful Eurogrupului: "Inainte de ultima plata, Grecia trebuie sa-si demonstreze clar angajamentul de a pune in aplicare programul, pana la 18 octombrie, cel tarziu".

Acelasi mesaj va fi transmis premierului grec Antonis Samaras (foto), de insasi Angela Merkel, care ajunge astazi in Grecia, pentru o prima vizita in aceasta tara, de la declansarea crizei, in urma cu trei ani.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Avem atat de multe probleme legate de comunitatea europeana pe care trebuie sa le discutam. Probleme legate de cum merg lucrurile cu reformele din Grecia".

Cu asemenea subiecte pe agenda, nu este de mirare ca doamna Merkel va fi intampinata de greci cu ample manifestatii de strada. Aproape 7.000 de politisti o vor pazi in cele sase ore pe care le va petrece in capitala elena.

Vesti mai bune au fost pentru Portugalia, care a primit o noua transa de peste patru miliarde de euro din imprumutul extern. Spania, in shimb, nu s-a hotarat inca, daca sa ceara ajutor financiar.

Luis de Guindos, ministrul spaniol al finantelor: "Spania nu va putea sa isi revina atat timp cat vor exista indoieli legate de viitorul monedei euro".

Bani sunt, mai ales ca de ieri este pregatit de actiune noul instrument european anti-criza.

Klaus Regling, director MES: "Mecanismul European de Stabilitate este suta la suta functional, cu o capacitate de imprumut de 200 de miliarde de euro, care va creste pana la 500 de miliarde de euro".

Mecanismul a primit imediat nota maxima din partea agentiilor de rating. El va duce mai departe misiunea Fondului european de salvare, cu diferenta ca acest instrument permanent va putea oferi sprijin financiar direct bancilor europene aflate in dificultate, fara a mari datoria statului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO