Studiu al cercetătorilor japonezi. Vizierele de plastic nu previn infectarea cu Covid-19

Ultima actualizare: 23-09-2020 15:30
viziera
Shutterstock

O simulare realizată de cel mai rapid supercomputer din lume pune la îndoială eficacitatea purtării vizierelor de plastic în prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Astfel, ecranele faciale din plastic sunt aproape total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate în Japonia.

Conform The Guardian, o simulare realizată de Fugaku, cel mai rapid supercomputer din lume, a arătat că aproape 100 % din picăturile aeriene de dimensiuni mai mici de 5 micrometri au scăpat prin vizierele de plastic de tipul celor utilizate adesea de către persoaele care lucrează în serviciile industriale. Un micrometru este o milionime de metru.

În plus, aproximativ jumătate din picăturile mai mari, care măsoară 50 micrometri, și-au găsit drumul în aer, potrivit Riken, un institut de cercetare susținut de Guvern, situat în orașul Kobe.

Recent, oamenii de știință din Marea Britanie au criticat guvernul pentru că a subliniat importanța spălării mâinilor, punând în același timp accent insuficient pe transmiterea și ventilația aerosolilor, factori pe care autoritățile japoneze i-au subliniat în sfaturile de sănătate publică, de-a lungul pandemiei.

Pe măsură ce unele țări au început să-și redeschidă economiile, blocate de pandemie, ”scuturile” faciale au devenit ceva obișnuit în domeniile care pun accent pe contactul cu publicul, cum ar fi magazinele și saloanele de înfrumusețare.

Makoto Tsubokura, lider de echipă la centrul de științe computaționale Riken, a declarat că simularea computerului a combinat fluxul de aer cu reproducerea a zeci de mii de picături de diferite dimensiuni, de la sub 1 micrometru la câteva sute de micrometri. El a avertizat că vizierele nu trebuie considerate o alternativă la măști.

"Judecând după rezultatele simulării, din păcate, eficiența vizierelor în prevenirea răspândirii picăturilor din gura unei persoane infectate este limitată în comparație cu măștile ", a declarat Tsubokura pentru The Guardian.

„Acest lucru este valabil mai ales pentru picăturile mici de mai puțin de 20 micrometri”, a spus el, adăugând că toate particulele de aerosoli mai mici scapă prin porțiunea dintre față și scutul facial. „În același timp, protecția funcționează cumva pentru picăturile mai mari de 50 micrometri.”

Tsubokura a sugerat că persoanele cărora li se recomandă să nu poarte măști, cum ar fi cele cu probleme respiratorii și copiii, ar putea purta în schimb scuturi faciale, dar numai în aer liber sau în interior, care sunt ventilate corespunzător.

Fugaku, care poate efectua mai mult de 415 de miliarde de calcule pe secundă, a descoperit recent că măștile faciale din țesătură nețesută sunt mai eficiente la blocarea răspândirii Covid-19 prin picături aeriene decât cele din bumbac și poliester.

Supercomputerul de 130 de miliarde de yeni (970 milioane de lire sterline) a efectuat, de asemenea, simulări privind modul în care picăturile respiratorii se răspândesc în spațiile de birouri, precum și în trenuri atunci când ferestrele sunt deschise.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO