Știm care sunt cei mai mortali agenți patogeni – dar de ce companiile farmaceutice nu produc medicamente? Răspunsul medicilor

medicamente
Getty

Antibioticele sunt printre cele mai mari povești de succes din istoria medicinei. Ele au salvat milioane de vieți transformând bolile de odinioară mortale în condiții vindecabile. Dar epoca de aur a antibioticelor a ajuns la sfârșit, scrie Politico.

Agenții patogeni care au fost cândva vulnerabili la antibiotice au evoluat pentru a le rezista, în mare parte din cauza utilizării greșite și a utilizării excesive a acestor medicamente.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (AMR) o urgență globală, publicând un plan de acțiune cuprinzător care a cerut investiții substanțiale în dezvoltarea de noi medicamente.

Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, această investiție este încă cu mult sub nevoile actuale și viitoare.

Lumea continuă să lupte împotriva AMR, care a provocat 1,3 milioane de decese în 2019 și se estimează că va provoca până la 10 milioane de decese până în 2050 – depășind cu mult numărul oricărui tip de cancer.

Citește și
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

„Rezistența la antimicrobiene se înrăutățește, totuși nu dezvoltăm produse noi, inovatoare, suficient de repede pentru a combate cele mai periculoase și mortale bacterii”, a declarat Yukiko Nakatani, directorul general adjunct interimar al OMS pentru AMR, în iunie.

Faceți cunoștință cu băieții răi

Natura adăpostește nenumărați agenți patogeni periculoși, dar unii sunt deosebit de letali.

OMS a identificat 15 familii de agenți patogeni care sunt rezistenți la medicamentele existente și ar trebui să aibă prioritate în cercetare pentru noi tratamente eficiente. Deși acești agenți patogeni pot să nu fie nume de uz casnic, ei sunt foarte dăunători și din ce în ce mai greu de tratat.

„În ultimii 100 de ani, am folosit atât de multe antibiotice încât bacteriile au devenit rezistente la mai multe medicamente, ceea ce înseamnă că unele infecții nici măcar nu răspund la niciunul dintre antibioticele pe care le avem în acest moment”, a explicat Martijn van Gerven, șeful a programului AMR la Fundația Acces la Medicină.

„Mulți oameni mor din cauza infecțiilor care nu mai pot fi tratate”.

Doar șase agenți patogeni rezistenți la medicamente - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumannii și Pseudomonas aeruginosa - fac aproape 1 milion de vieți în fiecare an.

Costurile pentru sistemul de sănătate și economia globală sunt, de asemenea, uimitoare. Banca Mondială a concluzionat că , dacă nu este abordată, rezistența antimicrobiană ar putea cauza un grad de daune economice comparabile cu criza financiară din 2008 și ar putea împinge 28 de milioane de oameni în sărăcie. Dar, spre deosebire de recesiunea din 2008, nu ar exista nicio perspectivă imediată de redresare.

Amenințarea reprezentată de acești agenți patogeni este deosebit de gravă în țările mai sărace, unde accesul la medicamente care salvează vieți este mai limitat, iar sistemele de sănătate se luptă să gestioneze infecțiile rapid și eficient. Țările cu venituri mici și medii sunt cele mai afectate de AMR, responsabile pentru aproape 90% din decesele asociate în 2019.

Un lanț de aprovizionare dezechilibrat

Lanțul de aprovizionare pentru noi medicamente antimicrobiene s-a îmbunătățit marginal în ultimii ani, "dar suntem încă foarte departe de ceea ce avem nevoie", a declarat van Gerven.

El a susținut că ar fi necesare "sute" de noi medicamente - mult mai multe decât cele câteva zeci aflate în dezvoltare.

Cel mai recent raport al OMS privind dezvoltarea antibacteriană a constatat că numărul de produse din lanțul de aprovizionare a crescut de la 80 în 2021 la 97 în 2023, indicând faptul că unele resurse sunt direcționate către acest domeniu.

Cu toate acestea, din cele 128 de programe raportate din 2017, doar 13 medicamente au primit aprobarea de comercializare. Dintre acestea, doar două sunt clasificate drept "inovatoare" de către OMS. Celelalte 11 se bazează pe agenți existenți cu rezistență cunoscută.

Van Gerven a subliniat, de asemenea, problemele de "acces și administrare", prin care producătorii de medicamente nu răspund nevoilor celor mai vulnerabili la AMR, precum copiii și persoanele din țările mai sărace.

Țările cu venituri mari domină atât finanțarea, cât și cercetarea pentru noi medicamente antimicrobiene. De asemenea, urmează să devină cea mai mare piață pentru aceste produse.

Un studiu realizat de Global AMR R&D Hub, care modelează vânzările viitoare pentru anumite antimicrobiene noi, a constatat că, deși țările cu venituri mici și medii vor suferi o povară mai mare asupra sănătății decât cele cu venituri mari, ele vor genera doar 30% din venitul global.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Cât de aproape suntem de încheierea războiului. The Economist: Sunt două date pe buzele politicienilor de la Kiev
Cât de aproape suntem de încheierea războiului. The Economist: Sunt două date pe buzele politicienilor de la Kiev

Doar câteva zile ne mai despart de împlinirea a 2 ani și 9 luni de când forțele ruse au invadat Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin. Deși ostilitățile sunt în plină desfășurare, multă lume își pune întrebarea: "Când se va termina acest război?".  

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025
România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025

Marcel Ciolacu a declarat după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, că poate face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.