Știm care sunt cei mai mortali agenți patogeni – dar de ce companiile farmaceutice nu produc medicamente? Răspunsul medicilor

medicamente
Getty

Antibioticele sunt printre cele mai mari povești de succes din istoria medicinei. Ele au salvat milioane de vieți transformând bolile de odinioară mortale în condiții vindecabile. Dar epoca de aur a antibioticelor a ajuns la sfârșit, scrie Politico.

Agenții patogeni care au fost cândva vulnerabili la antibiotice au evoluat pentru a le rezista, în mare parte din cauza utilizării greșite și a utilizării excesive a acestor medicamente.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (AMR) o urgență globală, publicând un plan de acțiune cuprinzător care a cerut investiții substanțiale în dezvoltarea de noi medicamente.

Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, această investiție este încă cu mult sub nevoile actuale și viitoare.

Lumea continuă să lupte împotriva AMR, care a provocat 1,3 milioane de decese în 2019 și se estimează că va provoca până la 10 milioane de decese până în 2050 – depășind cu mult numărul oricărui tip de cancer.

Citește și
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

„Rezistența la antimicrobiene se înrăutățește, totuși nu dezvoltăm produse noi, inovatoare, suficient de repede pentru a combate cele mai periculoase și mortale bacterii”, a declarat Yukiko Nakatani, directorul general adjunct interimar al OMS pentru AMR, în iunie.

Faceți cunoștință cu băieții răi

Natura adăpostește nenumărați agenți patogeni periculoși, dar unii sunt deosebit de letali.

OMS a identificat 15 familii de agenți patogeni care sunt rezistenți la medicamentele existente și ar trebui să aibă prioritate în cercetare pentru noi tratamente eficiente. Deși acești agenți patogeni pot să nu fie nume de uz casnic, ei sunt foarte dăunători și din ce în ce mai greu de tratat.

„În ultimii 100 de ani, am folosit atât de multe antibiotice încât bacteriile au devenit rezistente la mai multe medicamente, ceea ce înseamnă că unele infecții nici măcar nu răspund la niciunul dintre antibioticele pe care le avem în acest moment”, a explicat Martijn van Gerven, șeful a programului AMR la Fundația Acces la Medicină.

„Mulți oameni mor din cauza infecțiilor care nu mai pot fi tratate”.

Doar șase agenți patogeni rezistenți la medicamente - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumannii și Pseudomonas aeruginosa - fac aproape 1 milion de vieți în fiecare an.

Costurile pentru sistemul de sănătate și economia globală sunt, de asemenea, uimitoare. Banca Mondială a concluzionat că , dacă nu este abordată, rezistența antimicrobiană ar putea cauza un grad de daune economice comparabile cu criza financiară din 2008 și ar putea împinge 28 de milioane de oameni în sărăcie. Dar, spre deosebire de recesiunea din 2008, nu ar exista nicio perspectivă imediată de redresare.

Amenințarea reprezentată de acești agenți patogeni este deosebit de gravă în țările mai sărace, unde accesul la medicamente care salvează vieți este mai limitat, iar sistemele de sănătate se luptă să gestioneze infecțiile rapid și eficient. Țările cu venituri mici și medii sunt cele mai afectate de AMR, responsabile pentru aproape 90% din decesele asociate în 2019.

Un lanț de aprovizionare dezechilibrat

Lanțul de aprovizionare pentru noi medicamente antimicrobiene s-a îmbunătățit marginal în ultimii ani, "dar suntem încă foarte departe de ceea ce avem nevoie", a declarat van Gerven.

El a susținut că ar fi necesare "sute" de noi medicamente - mult mai multe decât cele câteva zeci aflate în dezvoltare.

Cel mai recent raport al OMS privind dezvoltarea antibacteriană a constatat că numărul de produse din lanțul de aprovizionare a crescut de la 80 în 2021 la 97 în 2023, indicând faptul că unele resurse sunt direcționate către acest domeniu.

Cu toate acestea, din cele 128 de programe raportate din 2017, doar 13 medicamente au primit aprobarea de comercializare. Dintre acestea, doar două sunt clasificate drept "inovatoare" de către OMS. Celelalte 11 se bazează pe agenți existenți cu rezistență cunoscută.

Van Gerven a subliniat, de asemenea, problemele de "acces și administrare", prin care producătorii de medicamente nu răspund nevoilor celor mai vulnerabili la AMR, precum copiii și persoanele din țările mai sărace.

Țările cu venituri mari domină atât finanțarea, cât și cercetarea pentru noi medicamente antimicrobiene. De asemenea, urmează să devină cea mai mare piață pentru aceste produse.

Un studiu realizat de Global AMR R&D Hub, care modelează vânzările viitoare pentru anumite antimicrobiene noi, a constatat că, deși țările cu venituri mici și medii vor suferi o povară mai mare asupra sănătății decât cele cu venituri mari, ele vor genera doar 30% din venitul global.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Kievul susține că a distrus un depozit de rachete din Rusia. Exploziile cauzate de ucraineni au avut forța unui cutremur
Kievul susține că a distrus un depozit de rachete din Rusia. Exploziile cauzate de ucraineni au avut forța unui cutremur

Un atac cu drone ucrainene asupra vestului Rusiei a provocat miercuri o explozie de mărimea unui cutremur la un arsenal regiunea Tver, forțând evacuarea unui oraș din apropiere, au raportat bloggeri de război.

Prima țară din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină. „Un moment istoric”
Prima țară din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină. „Un moment istoric”

Pentru prima dată în Norvegia, numărul mașinilor electrice este mai mare decât cel al mașinilor pe benzină, a declarat o organizație din industrie, o premieră mondială, scrie The Guardian.

 

Cicloanele Ferdie şi Gener au făcut zeci de victime. Sunt cel puțin 20 de morți în Filipine
Cicloanele Ferdie şi Gener au făcut zeci de victime. Sunt cel puțin 20 de morți în Filipine

Cele două cicloane tropicale și ploile musonice care au lovit Filipine au provocat moartea a cel puțin 20 de persoane, iar alte 14 au fost date dispărute.

Recomandări
Ciolacu anunță lansarea ”Planului Naţional pentru Marea Industrie”. 2 miliarde de euro pentru susținerea economiei
Ciolacu anunță lansarea ”Planului Naţional pentru Marea Industrie”. 2 miliarde de euro pentru susținerea economiei

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, lansarea Planului Naţional pentru Marea Industrie, cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro.

LIVE la Știrile Pro TV de la ora 19.00. Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, de vorbă cu Andreea Esca
LIVE la Știrile Pro TV de la ora 19.00. Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, de vorbă cu Andreea Esca

Peste două luni, românii vor fi chemați să aleagă președintele țării. Autoritățile au stabilit ce partide vor avea reprezentanți în secțiile de vot, iar pe 5 octombrie încep oficial depunerile candidaturilor.

Noi explozii în Liban. Stațiile radio ale Hezbollah au fost detonate. Sunt cel puțin trei morți și zeci de răniți
Noi explozii în Liban. Stațiile radio ale Hezbollah au fost detonate. Sunt cel puțin trei morți și zeci de răniți

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce mii de pagere ale acestei grupări au explodat provocând cel puţin 12 morţi şi peste 2.800 de răniţi.