Steaua care arunca jeturi de apa in spatiu cu o viteza de 200.000 de km/h. FOTO

Ultima actualizare: 26-04-2012 09:34
stea

In timp ce studiau o protostea din constelatia Perseu, aflata la aproximativ 750 de ani lumina de Pamant, astronomii au descoperit ca steaua arunca in spatiu jeturi uriase de apa cu o viteza de aproximativ 200.000 de km/h.

Steaua s-a nascut in urma cu doar 100.000 de ani si mai este, inca, inconjurata de imensul nor de gaz si praf din care s-a format.

Pentru o mai buna analiza a astrului, echipa a folosit un instrument cu vizibilitate in spectru infrarosu, detinut de Observatorul Spatial Herschel al Agentiei Spatiale Europene.

Astronomii au detectat atat atomi de hidrogen, cat si de oxigen miscandu-se imprejurul protostelei. Urmarind traiectoria atomilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca la suprafata stelei se formeaza apa cu o temperatura de cateva mii de grade Celsius.

Se pare ca jeturile de apa intalnesc temperaturi de 100.000 de grade Celsius, ceea ce le transforma inapoi in stare gazoasa.

Cand aceste gaze intra in contact cu materia inconjuratoare se racesc rapid si se condenseaza, transformandu-se in apa lichida.

„Ne putem imagina jeturile precum niste furtunuri si picaturile de  ca pe niste gloante. Cantitatea eliberata este echivalenta cu de o suta de milioane de ori debitul de apa al fluviului Amazon intr-o singura secunda. In cazul stele este vorba despre viteze care ating 200.000 de kilometri pe ora, adica de 80 de ori mai rapid decat zboara gloantele dintr-o mitraliera”, declara Lars Kristensen, coordonatorul studiului.

Astronomii cred ca descoperirea ar putea aduce noi informatii cu privire la stagiile incipiente ale Soarelui. Cercetatorii cred ca toate stelele asemanatoare cu protosteaua analizata este posibil sa traverseze o faza foarte energica atunci cand sunt tinere. In aceasta stare a vietii lor, ele lanseaza cu mare viteza materie in exterior, din care o parte este apa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO