Steaua care arunca jeturi de apa in spatiu cu o viteza de 200.000 de km/h. FOTO
In timp ce studiau o protostea din constelatia Perseu, aflata la aproximativ 750 de ani lumina de Pamant, astronomii au descoperit ca steaua arunca in spatiu jeturi uriase de apa cu o viteza de aproximativ 200.000 de km/h.
Steaua s-a nascut in urma cu doar 100.000 de ani si mai este, inca, inconjurata de imensul nor de gaz si praf din care s-a format.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Pentru o mai buna analiza a astrului, echipa a folosit un instrument cu vizibilitate in spectru infrarosu, detinut de Observatorul Spatial Herschel al Agentiei Spatiale Europene.
Astronomii au detectat atat atomi de hidrogen, cat si de oxigen miscandu-se imprejurul protostelei. Urmarind traiectoria atomilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca la suprafata stelei se formeaza apa cu o temperatura de cateva mii de grade Celsius.
Se pare ca jeturile de apa intalnesc temperaturi de 100.000 de grade Celsius, ceea ce le transforma inapoi in stare gazoasa.
Cand aceste gaze intra in contact cu materia inconjuratoare se racesc rapid si se condenseaza, transformandu-se in apa lichida.
„Ne putem imagina jeturile precum niste furtunuri si picaturile de ca pe niste gloante. Cantitatea eliberata este echivalenta cu de o suta de milioane de ori debitul de apa al fluviului Amazon intr-o singura secunda. In cazul stele este vorba despre viteze care ating 200.000 de kilometri pe ora, adica de 80 de ori mai rapid decat zboara gloantele dintr-o mitraliera”, declara Lars Kristensen, coordonatorul studiului.
Astronomii cred ca descoperirea ar putea aduce noi informatii cu privire la stagiile incipiente ale Soarelui. Cercetatorii cred ca toate stelele asemanatoare cu protosteaua analizata este posibil sa traverseze o faza foarte energica atunci cand sunt tinere. In aceasta stare a vietii lor, ele lanseaza cu mare viteza materie in exterior, din care o parte este apa.