Doi membri ai ISIS ar fi comis atentatul cu 97 de morti de la Ankara. Populatia arata cu degetul spre presedinte
Turcia este in doliu, dupa cel mai grav atentat terorist din istoria tarii. Doi atacatori sinucigasi s-au aruncat in aer, sambata, in mijlocul unei multimi care participa la un miting pacifist.
97 de oameni au murit, potrivit celui mai recent bilant. Premierul turc a anuntat ca suspectul numarul unu este gruparea Statul Islamic.
La Ankara, multimi uriase s-au alaturat rudelor coplesite de durere la funeraliile celor ucisi in atacul de sambata.
Mark Lowen, corespondent BBC: "Durere intensa, dar si furie profunda, aici, impotriva statului si presedintelui acuzat de oameni ca a divizat natiunea."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii il acuza pe presedinte ca nu a luat suficiente masuri de securitate pentru un miting pacifist la care au participat 14.000 de oameni, in fata celei mai mari gari de la Ankara.
Autoritatile cred ca atacul a fost comis de doi atacatori care s-au aruncat in aer in mijlocul multimii.
Ahmet Davutoglu, premierul Turciei: "Daca ne uitam la felul in care a fost comis atacul si la contextul general, atunci putem spune ca Statul Islamic este principalul suspect."
Surse de securitate de la Ankara spun ca atacul seamana cu cel din iulie, din orasul Suruc, cand au murit 33 de oameni. Acesta a fost revendicat de ISIS si a convins Turcia sa le permita americanilor sa foloseasca o baza aeriana din sudul tarii pentru a-i bombarda pe jihadisti. Analistii s-au temut atunci ca vor urma represalii.
Atentatul vine intr-o perioada de tensiuni intre guvernul si presedintele conservator de la Ankara si opozitia kurda moderata, inaintea alegerilor parlamentare din 1 noiembrie. Iar ambele parti s-au acuzat reciproc ca s-ar afla in spatele atacului, pentru a-si slabi adversarul in scrutinul crucial pentru planul presedintelui Erdogan, care vrea sa modifice constitutia in favoarea sa.
Arwa Damon, corespondent CNN: "Este multa incertutudine legata de viitorul Turciei, din punct de vedere politic, dar si din punctul de vedere al securitatii. Cat de sigura si stabila este Turcia - acestea sunt intrebarile care ii macina pe turci in aceste momente."