Oficial SUA: "Rusia a lovit Iranul cu patru rachete de croaziera". Moscova neaga incidentul
Patru rachete de croaziera lansate de Rusia din Marea Caspica ar fi aterizat in Iran, si nu in Siria, asa cum trebuia, au declarat inalti oficiali americani, potrivit BBC.
Cititi in articol:
► Ministrul american al apararii: Rusia va suferi in curand pierderi umane in Siria
► NATO este pregatita sa trimita trupe in Turcia
► Demonstratie de forta a Armatei Ruse, in Siria
► Rusii aproba desfasurarea de forte militare din Siria
Oficialii americani nu au precizat daca rachetele au facut pagube materiale sau victime.
Moscova a negat informatia, insa miercuri, presa iraniana informa ca un obiect necunoscut s-a prabusit intr-o zona ce se afla pe traiectoria rachetelor.
Joi, presedintele rus Vladimir Putin se mandrea cu precizia rachetelor lansate de pe crucisatoarele din Marea Caspica: "Faptul ca am reusit tiruri cu rachete din Marea Caspica, de la o distanta de 1.500 de kilometri si am lovit toate tintele vizate, dovedeste buna pregatire a complexului militaro-industrial si buna pregatire a personalului".
Ministrul american al apararii: Rusia va suferi in curand pierderi umane in Siria
Ministrul american al apararii, Ashton Carter, a declarat joi la Bruxelles ca Rusia va suferi in curand pierderi umane in Siria, dupa ce s-a angajat militar alaturi de presedintele sirian Bashar Al-Assad, relateaza AFP.
''Ma astept ca in urmatoarele zile Rusia sa inceapa sa aiba pierderi umane'', a declarat Carter intr-o conferinta de presa la sediul NATO din Bruxelles, pe marginea unei reuniuni a ministrilor apararii din cele 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
Responsabilul american a estimat ca Rusia mizeaza pe partea rea in Siria si i-a cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa se alinieze strategiei americane privind o Sirie fara Assad.
In opinia lui Carter, cel mai rau este ca Moscova a actionat intr-o maniera iresponsabila, riscand o confruntare cu avioane ale coalitiei conduse de Statele Unite ale Americii impotriva organizatiei Statul Islamic.
''Ei (rusii) au tras rachete de croaziera de pe o nava din Marea Caspica fara avertisment si s-au apropiat la cativa kilometri de una dintre dronele noastre'', a afirmat seful Pentagonului.
NATO este pregatita sa trimita trupe in Turcia: "Am observat in Siria o escaladare alarmanta a activitatilor militare ruse"
NATO este pregatita sa trimita trupe militare in Turcia, pentru a apararea flancului sudic, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Afirmatiile lui Stoltenberg vin dupa o saptamana in care Rusia a lansat atacuri aeriene si pe mare asupra mai multor pozitii ale Statului Islamic, dar si ale gruparilor de rebeli care lupta impotriva regimului condus de Bashar al Assad.
"Am observat in Siria o escaladare alarmanta a activitatilor militare ruse. Vom analiza ultimele evolutii si implicatiilor lor pentru securitatea NATO", a declarat Stoltenberg la sosirea la o reuniune a ministrilor apararii ai tarilor din Alianta Nord-Atlantica, la Bruxelles.
Potrivit lui Stoltenberg, NATO este gata sa trimita trupe in Turcia pentru a o apara in fataoricaror amenintari asupra flancului sau sudic.
"NATO este pregatita si capabila sa-si apere aliatii, inclusiv Turcia, impotriva oricaror amenintari", a declarat Stoltenberg, in contextul in care avioane ruse care desfasoara atacuri in Siria au incalcat in ultimele zile spatiul aerian al Turciei.
"Alianta Nord-Atlantica a reactionat deja prin majorarea capacitatilor, abilitatilor si pregatirii de a desfasura forte, inclusiv in sud si inclusiv in Turcia", a declarat Stoltenberg, subliniind ca atacurile aeriene si cu rachete ale Rusiei sunt "motiv de ingrijorare".
Pentagonul a anuntat ca "cel putin un avion" al colitiei impotriva Statului Islamic din Siria a facut cale intoarsa. Si asta pentru a nu se apropia prea mult de avioanele rusesti care bombardeaza, la randul lor, "teroristi".
Demonstratie de forta a Armatei Ruse, in Siria
Potrivit Departamentului de Stat American, peste 90 la suta din raidurile ruse in Siria nu i-au vizat nici pe jihadistii din Statul Islamic, nici gruparile apropiate Al Qaida, ci pe rebelii moderati care lupta impotriva regimului Bashar al Assad.
Rusia vrea sa demonstreze ca este o adevarata "superputere" care detine o intreaga colectie militara. Asa ca, dupa o saptamana de raiduri aeriene, au fost lansate si rachete de croaziera de pe nave de lupta rusesti din Marea Caspica, adica de la 1.500 de kilometri distanta. Acestea au survolat Iranul si Irakul pentru a ajunge la tinte.
26 de rachete, lansate de pe patru crucisatoare, au distrus 11 tinte ale Statului Islamic in Siria. "Fara victime in randul civililor" - i-a raportat presedintelui Putin ministrul apararii.
Ministrul Apararii sustine ca 112 tinte au fost lovite de la inceputul campaniei, pe 30 septembrie.
Pavel Felgenhauer, analist militar: "Nu exista in zona nave de razboi americane, nici drone ori submarine care sa poata monitoriza lansarile noastre, Acesta e un aspect important. Acolo sunt doar rusi si iranieni. Asa ca navele noastre pot lansa ca si cum ar face-o de pe un lac din Rusia catre teritorul inamic".
Cu 43 de avioane de lupta stationate la baza siriana Latakia, din vest - adica la cateva minute de zbor de liniile frontului - aviatia rusa poate face mai multe rotatii decat coalitia occidentala condusa de Statele Unite. In plus, rusii beneficiaza de informatiile de la serviciile secrete siriene, "mukabarat".
Intre timp, Pentagonul a anuntat ca "macar un avion" al coalitiei impotriva Statului Islamic a facut cale intoarsa, ca sa nu se apropie prea mult de avioanele rusesti.
Casa Alba se teme de o confruntare cu Rusia
Riscul unei confruntari directe cu Rusia reprezinta unul din motivele pentru care SUA nu iau in considerare in prezent varianta instituirii unei zone de interdictie aeriana in Siria, a declarat miercuri seara purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, citat de agentia de presa RIA Novosti.
"Unii dintre aliatii nostri, intre care Turcia, ne-au propus instituirea unor astfel de zone de-a lungul granitei turce, in special in partea de nord si chiar si in nord-estul Siriei. Altii pledeaza pentru crearea unei astfel de zone in vestul tarii, unde continua confruntarile dintre (trupele presedintelui Bashar) al-Assad si opozitie", a indicat el, subliniind ca varianta unei astfel de zone "nu se afla in acest moment" pe agenda Casei Albe.
"Raspunsul la intrebarea cum aveti de gand sa creati astfel de zone este deosebit de important pentru ca daca o zona de interdictie aeriana ar fi creata langa Damasc, aproape de provincia Idlib, de exemplu, atunci exista riscul unei confruntari directe cu Rusia, deoarece ar izbucni un mic conflict, avand in vedere ca spatiul aerian din acea regiune este survolat de avioane ruse", a explicat purtatorul de cuvant al Casei Albe.
#Syria Intense #Russia'n airstrikes now in northern Ghab plain to pave regime ground forces the way pic.twitter.com/x2dkxjRKTC
— Mark (@markito0171) October 8, 2015
Popularitatea lui Vladmiri Putin a crescut in randul irakienilor
Campania de raiduri aeriene desfasurata de Rusia n Siria are ca efect si o sporire a popularitatii presedintelui Vladimir Putin in Irak, unde multi cetateni isi manifesta speranta ca Rusia va interveni si in tara lor impotriva jihadistilor gruparii Statul Islamic (SI), relateaza joi AFP.
Multi irakieni, mai ales cei de confesiune siita, cred ca extinderea operatiunii militare ruse din Siria si catre Irak este singura solutie ce ar putea conduce lainfrangerea jihadistilor, desi statele occidentale sustin ca avioanele rusesti au atacat mai mult fortele opozitiei moderate siriene decat cele ale SI.
"Nu vrem coalitia internationala. Vrem doar Rusia si asa vom taia gatul mielului", spune un somer irakian. Astfel de irakieni vad in Rusia un aliat mai natural decat Statele Unite, care le-au ocupat tara timp de opt ani. si imaginile foarte raspandite cu un Vladimir Putin ce inspira hotarare au devenit foarte populare in Irak, iar pe retelele de socializare multi l-au facut deja cetatean de onoare al Irakului.
Popularitatea liderului de la Kremlin a condus chiar si la aparitia unei legende pe retelele socializare irakiene. Aceasta legenda spune ca numele presedintelui rus ar avea origini irakiene, iar tatal sau ar fi fost un comerciant in sudul siit al Irakului, unde a adus smochinele pe piata si ar fi fost supranumit pentru aceasta isprava "Abu Tin".
Rusii aproba desfasurarea de forte militare din Siria
Peste 70% din rusi aproba operatiunile aviatiei ruse in Siria si aproape jumatate sustin desfasurarea de trupe terestre pe teritoriul acestei tari, potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada si ale carui rezultate au fost publicate joi.
Astfel, conform studiului mentionat si citat de AFP, 31% din rusi "aproba pe deplin" atacurile aeriene incepute la 30 septembrie de aviatia rusa si 41% se declara "mai degraba favorabili in privinta loviturilor lansate impotriva pozitiilor Statului Islamic".
Sursa: The Guardian
Etichete: Rusia, SUA, NATO, Turcia, siria, spatiu aerian, avioane militare,
Dată publicare:
08-10-2015 17:29