Cel putin 95 de morti si sute de raniti dupa atacurile cu bomba din Ankara. Opozitia turca: "Erdogan ucigas"

×
Codul embed a fost copiat

Capitala Turciei, Ankara, a fost zguduita in cursul diminetii de sambata de doua explozii teribile, care au lasat in urma un bilant socant: 95 de morti si peste 180 de raniti.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cititi in articol:

Bilantul atentatului a urcat la 95 de morti si 400 de raniti
Mitinguri anti-Erdogan, in Istanbul si marile orase
Atacul, similar cu cel din 7 iunie; 2 kamikaze s-ar fi amestecat printre manifestanti
Trei zile de doliu national in Turcia
Un nou bilant indica 86 de morti si 186 de raniti
Erdogan condamna un "atac plin de ura"
Mesajele presedintelui Iohannis si ale premierului Ponta
VIDEO: momentul exploziei

Deflagratiile i-au vizat, se pare,  pe participantii la o demonstratie pacifista care urma sa aiba loc la ora pranzului si i-a lovit "in plin" pe oamenii adunati deja la miting.

Autoritatile au calificat imediat atacul drept unul "terorist", iar politia banuieste ca exista cel putin un atacator sinucigas.

Citește și
yemen
Explozie intr-o moschee din Yemen, in timpul unei mari sarbatori musulmane. Cel putin 25 de persoane au murit
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Deflagratia a fost atat de puternica, incat a zguduit serios cele mai inalte cladiri din oras. Au urmat scene socante. Jurnalistii si simpli trecatori,  aflati la locul tragediei, au vazut raniti intinsi pe jos, pe pancartele pe care le purtau in maini, multi dintre ei acoperiti de sange, asteptand disperati primul ajutor.

Zona in care s-au produs deflagratiile a fost impanzita rapid de ambulante si masini de politie. Potrivit primelor informatii, cele doua explozii erau menite sa opreasca marsul programat in cursul zilei si care fusese convocat de sindicate si un partid de stanga, anti-capitalist si pro-kurd. Manifestantii se adunasera pentru a condamna conflictul dintre statul turc si gruparea separatista kurda, PKK.

Autoritatile de la Ankara au calificat dublul atentat drept un act terorist si analizeaza ipoteza ca cel putin una dintre deflagratii sa fie opera unui atacator sinucigas.

Atentatele vin intr-un context tensionat, marcat de implicarea Turciei in lupta impotriva Statului Islamic si de apropiatele alegeri legislative, programate pentru 1 noiembrie.

Cel mai recent atac de amploare din Turcia, petrecut in orasul Suruc, de la granita cu Siria, a fost comis in iulie de cativa militanti afiliati, se pare, Statului Islamic, si s-a soldat cu 30 de morti. In paralel, armistitiul dintre gruparea separatista kurda PKK si autoritatile turce a esuat. A urmat un val de atacuri, de ambele parti.

Cronologia evenimentelor

ora 21:50 Potrivit CNN, care citeaza Asociatia Medicilor Turci, bilantul atentatului ar fi urcat la 95 de morti si peste 400 de raniti. 68 de persoane ar fi decedat pe loc iar alte 29 erau grav ranite si s-au stins din viata la spital.

ora 21:00 Mitinguri anti-Erdogan, in Istanbul si marile orase

Circa 10.000 de persoane au iesi in strada sambata seara la Istanbul pentru a manifesta impotriva guvernului, pe care-l acuza ca ar fi responsabil de dublul atentat de la Ankara, relateaza AFP. In spatele unei largi pancarte, care proclama "Noi ii cunoastem pe ucigasi", manifestantii au huiduit presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan si Partidul sau al Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere din 2002.

"Erdogan ucigas", au scandat ei pe bulevardul Istikal, marea artera pietonala situata in inima partii europene a celui mai mare oras din Turcia.

Importante efective ale politiei au incadrat coloana manifestantilor, care a marsaluit fara incidente.

Adunari similare au fost semnalate in cursul dupa-amiezii in special la Diyarbakir, marele oras din sud-est cu majoritate kurda din Turcia, unde incidente au izbucnit intre manifestanti si politie, aceasta facand uz de grenade lacrimogene.

Agentia de presa turca Dogan a semnalat de asemenea marsuri de protest la Izmir (vest), Batman, Urfa si Van (sud-est).

ora 20:00 Atacul, similar cu cel din 7 iunie; 2 kamikaze s-ar fi amestecat printre manifestanti

Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, formatiune politica prokurda), unul dintre organizatorii manifestatiei de sambata din Ankara. acuza fortele de ordine turce ca au intarziat operatiunile de interventie, dupa atentat, lansand gaze lacrimogene asupra manifestantilor foarte afectati de eveniment, comenteaza RFI.  Potrivit primelor ipoteze, doi kamikaze s-ar fi amestecat printre manifestanti, iar toate marturiile vin in sprijinul acestei versiuni, conform reporterului RFI. Au existat doua explozii in mijlocul coloanei care se forma. Atacul a avut loc intr-un moment in care mii de persoane erau pe cale sa se adune la apelul partidelor politice si a organizatiilor sindicale de stanga, in fruntea carora se afla HDP.

Scenariul a fost aproape similar celui din preajma scrutinului din 7 iunie. Un dublu atentat cu bomba a indoliat atunci un miting al HDP la Diyarbakir, cu trei zile inaintea scrutinului. Acelasi lucru s-a produs din nou in aceasta sambata la Ankara. Pista criminala este indubitabila, dar kurzii si toti simpatizantii partidului prokurd HDP nu ezita sa arate cu degetul acuzatori deficienta serviciilor de securitate. Unii le atribuie chiar responsabilitatea directa in acest atac. El este urmare a altor cateva zeci care au afectat deja campania electorala precedenta din primavara.

Dupa atentat, copresedintel HDP, Selahettin Demirtas, a criticat vehement atitudinea fortelor de ordine care in mod absolut inexplicabil au intervenit chiar dupa explozii cu gaze lacrimogene si lovituri de baston, ba chiar tragand focuri de arma in aer pentru a dispersa multimea cu violenta. Gazele lacrimogene si panica au impiedicat echipele de interventie si ambulantele sa-si faca datoria timp de multe minute. Aceasta situatie a crescut, probabil, bilantul victimelor, a denuntat Demirtas, care nu ezita sa vorbeasca de o actiune deliberata din partea fortelor de securitate, potrivit RFI. 

ora 18:30 Trei zile de doliu national in Turcia

Guvernul islamo-conservator turc a decis sa decreteze trei zile de doliu national dupa dublul atentat comis sambata la Ankara, soldat cu cel putin 86 de morti si aproape 200 de raniti, a anuntat premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de agentiile internationale de presa.

"Am decis sa decretam trei zile de doliu national", a declarat primul ministru turc, intr-o conferinta de presa, potrivit AFP.

Dublul atentat care a vizat sambata la Ankara o manifestatie pentru pace a fost comis foarte probabil de doi atentatori sinucigasi, a specificat Ahmet Davutoglu."Exista probe concludente care demonstreaza ca acest atac a fost comis de doi kamikaze", a subliniat premierul turc, in fata presei.

SUA au condamnat sambata atacul "terorist oribil" din Turcia. "Statele Unite condamna cu fermitate atacul terorist de astazi -sambata - la Ankara, in Turcia. Faptul ca acest atac a avut loc inaintea unei adunari pentru pace subliniaza perversiunea celor care sunt responsabili", a afirmat Casa Alba, intr-un comunicat.

"Daca indiciile de atacuri teroriste se confirma, este vorba atunci de un act cat se poate de las, indreptat direct impotriva drepturilor civice, democratiei si a pacii", a declarat si cancelarul german Angela Merkel, intr-un mesaj premierului turc. Ea si-a exprimat convingerea ca "guvernul turc si intreaga societate turca vor opune un raspuns de hotarare si democratie terorii".

"Este vorba in mod evident pentru autori de a crea un climat de teama si de intimidare inainte de alegeri, precum si de a atata ura si discordia", a afirmat, la randul sau, ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier intr-un comunicat separat.

ora 16:00 Autoritatile din Turcia, citate de AFP, anunta ca bilantul a ajuns la 86 de morti si 186 de raniti.

ora 15:20 Erdogan condamna un "atac plin de ura"

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat "atacul plin de ura" de sambata indreptat impotriva militantilor opozitiei care urmau sa participe la o manifestatie pentru pace la Ankara, atac soldat cu cel putin 30 de morti si 126 de raniti, relateaza AFP.

"Condamn ferm acest atac plin de ura impotriva unitatii noastre si a pacii din tara noastra", a reactionat Erdogan, intr-o declaratie postata pe site-ul internet al presedintiei turce.

"Hotararea si solidaritatea pe care le vom arata dupa acest atac va fi raspunsul cel mai puternic si cel mai semnificativ dat terorismului", a adaugat el.

Putin dupa ora locala 10:00 (07h00 GMT), o dubla explozie a vizat in apropierea garii din Ankara grupuri de militanti de stanga care urmau sa participe la actiune pentru pace, in timp ce confruntari sangeroase au fost reluate de aproape trei luni intre fortele de securitate turce si rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Oricare ar fi originea lor, explicatia lor, scopul lor si numele lor, noi denuntam toate actiunile de terorism si toate organizatiile teroriste si trebuie sa ne reunim pentru a ne opune lor", a spus in continuare presedintele turc.

"Ca si toate celelalte actiuni teroriste, atacul de la gara din Ankara tinteste unitatea noastra, fraternitatea noastra, viitorul nostrul", a mai spus el, promitand ca autorii sai "vor fi gasiti cat mai repede" si "deferiti justitiei".

Erdogan a cerut, de asemenea, tuturor turcilor "sa actioneze in mod responsabil" si sa ia atitudine "impotriva terorismului, nu alaturi de el".

ora 15:00 Klaus Iohannis condamna atacurile teroriste de la Ankara

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, condamna atacurile teroriste de la Ankara, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis, sambata, AGERPRES.

"Condamn atacurile care au avut loc astazi langa gara centrala din Ankara, explozii in urma carora s-au inregistrat numeroase victime, morti si raniti. Imi exprim, in numele meu personal si al poporului roman, solidaritatea cu autoritatile de la Ankara si cu poporul turc si transmit condoleante pentru familiile greu incercate ale victimelor si persoanelor grav ranite in atacurile teroriste. Romania condamna cu fermitate aceste atacuri criminale si reitereaza intregul sprijin pentru Turcia", a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a afirmat, pe Twitter, ca actele teroriste sunt "oribile si inacceptabile" si ca Romania este solidara cu "guvernul si poporul turc in aceasta lupta dificila.

ora 13:45 Unul dintre manifestanti a filmat momentul exploziilor. Va avertizam ca imaginile de mai jos sunt socante:

ora 12.25 Potrivit primelor supozitii, cele doua explozii ar avea legatura cu "marsul pasnic de protest" ce urma sa aiba loc sambata si care a fost organizat de formatiuni sindicale in acord cu autoritatile, in sustinerea pacii si pentru condamnarea organizatiilor teroriste kurde.

Conform Agerpres, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a convocat o reuniune de urgenta cu sefii politiei si serviciilor de securitate ale tarii, precum si cu alti inalti oficiali turci.

Potrivit Ministerului de Interne al Turciei, bilantul atacului s-a agravat, ajungand la cel putin 30 de morti si 126 de raniti.

ora 12.00 The Guardian: Oficialii guvernamentali turci au declarat ca este vorba despre un atac terorist si ca se investigheaza daca a fost vorba despre un atac sinucigas, de tip kamikaze.

ora 11.15 Conform Agerpres, care citeaza AFP, cel putin 10 morti, in timp ce Reuters, care citeaza Dogan News Agency, vorbeste despre cel putin 20 de persoane care au murit in aceste explozii.

Iar imaginile publicate pe retelele de socializare arata mai multe cadavre la fata locului.

ora 11.20 Potrivit postului de televiziune CNN Turk, exploziile ar avea legatura cu planificatul "mars pasnic de protest" organizat de formatiuni sindicale in acord cu autoritatile, in sustinerea pacii si pentru condamnarea organizatiilor teroriste kurde.

Cele doua explozii au avut loc sub estacada care duce spre gara.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Explozie uriasa in apartamentul dintr-un bloc rezidential. Patru persoane au murit si cinci au fost ranite. VIDEO
Explozie uriasa in apartamentul dintr-un bloc rezidential. Patru persoane au murit si cinci au fost ranite. VIDEO

Patru persoane au murit in urma unei puternice explozii care s-a produs sambata dimineata in provincia chineza Liaoning, in urma unei acumulari de gaze.

Explozie intr-o moschee din Yemen, in timpul unei mari sarbatori musulmane. Cel putin 25 de persoane au murit
Explozie intr-o moschee din Yemen, in timpul unei mari sarbatori musulmane. Cel putin 25 de persoane au murit

Cel putin 25 de persoane au murit si alte zeci au fost ranite joi intr-un atentat asupra unei moschei din capitala yemenita Sanaa.

Momentul in care un tanar pleaca intr-o misiune sinucigasa, in Siria. Plange si se teme ca nu va fi demn de Allah. VIDEO
Momentul in care un tanar pleaca intr-o misiune sinucigasa, in Siria. Plange si se teme ca nu va fi demn de Allah. VIDEO

Filmarea cu un tanar care urmeaza sa se arunce in aer, in mijlocul unui sat sirian, a fost facuta publica de catre teroristi. In clipul respectiv, se vede cu baiatul plange, in timp ce restul jihadistilor il incurajeaza.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.