Statele Unite ameninţă Rusia, după atacul informatic NotPetya, atribuit Kremlinului
Tensiuni între Washington şi Moscova, după ce Casa Albă a învinuit Kremlinul de unul dintre cele mai mari atacuri informatice din storie.
Casa Albă a ameninţat joi Rusia cu "consecinţe internaţionale" pentru atacul cibernetic global NotPetya care a fost "cel mai distructiv şi costisitor din istorie", potrivit unui comunicat, citat vineri de AFP.
Acest atac cibernetic - efectuat în iunie 2017 de militari ruşi - "iresponsabil şi fără discernământ va avea consecinţe pe plan internaţional" pentru Moscova, a subliniat Casa Albă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
NotPetya "s-a răspândit rapid în întreaga lume, provocând pagube de miliarde de dolari în Europa, Asia şi America", a detaliat Casa Albă în comunicat.
Potrivit Washingtonului, acest atac cibernetic "face parte din efortul actual al Kremlinului de a destabiliza Ucraina şi demonstrează şi mai clar implicarea Rusiei în conflictul în curs de desfăşurare".
Marea Britanie a acuzat joi Moscova, în special armata ei, de a fi responsabilă pentru atacul cibernetic NotPetya, în timp ce Kremlinul a dezminţit "categoric" că ar fi fost la originea acestei piraterii informatice.
Primele informaţii despre atac au apărut în Ucraina şi Rusia înainte ca el să se răspândească în întreaga lume. Acest atac de tip ransomware (când hackerii fură date şi apoi cer răscumpărare n.r.) a contaminat mai multe mii de computere din întreaga lume în iunie 2017.
El a perturbat în special multinaţionalele şi infrastructurile critice, precum controlul sitului accidentului nuclear de la Cernobâl şi porturile Bombay şi Amsterdam.
În Ucraina, ţara cea mai afectată, aflată în război cu rebelii separatişti proruşi, au fost afectate printre altele operaţiuni bancare, ecranele de informaţii ale principalului aeroport.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, amenintare, securitate cibernetică, ransomware, atac informatic,
Dată publicare:
16-02-2018 08:19