Statele Unite ale haosului. Strategia lui Trump pentru a opri valul de violenţe

×
Codul embed a fost copiat

Aproape jumătate dintre statele americane au mobilizat Garda Națională ca să facă față protestelor violente provocate de uciderea lui George Floyd de către un polițist alb.

 

Sunt deja pe străzi aproape 20.000 de membri ai Gărzii Naționale, câți soldați sunt desfășurați în Irak, Siria și Afganistan.

În faţa protestelor generate de inegalităţile sociale şi rasiale, preşedintele Trump a păstrat tăcerea cu privire la problemele denunţate de manifestanți.

Potrivit unei analize Deustche Welle, strategia președintelui ar fi aceea de a dezbina alegătorii, pentru a-si consolida capitalul electoral.

Citește și
Donald Trump
Trump ameninţă că va trimite armata pe străzi pentru a pune capăt protestelor
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Brynn Gingrass, corespondent CNN: ”În Bronx, în timpul unui jaf despre care (autoritățile, n.r.) spun că făcea parte din incidentele violente petrecute în oraș, un sergent de poliție venit să intervină a fost lovit de o mașină, așa cum puteți observa. Este în stare gravă în spital, cu răni la cap și la picior, dar stabil”.

În general pașnice, uneori protestele scapă de sub control și degenerează în violențe și jafuri. Când nu agresează polițiști, scandalagii vandalizează magazine.

 

Au furat 70 de mașii, fără ca poliția să poată interveni

 

Omule, ăștia fură toate mașinile!”.

O reprezentanță auto din California a pierdut dintr-un foc 3 milioane de dolari, după ce o hoardă de golani a dat asaltul, furând 70 de mașini.

Carlos Hidalgo, dealer auto: ”Polițiștii erau copleșiți. Erau prinși în altă parte și nu au putut veni. Așa că vandalii au avut la dispoziție 5 ore să dea iama în reprezentanța auto”.

Hoții n-au fost selectivi: au furat ori au distrus mașini sport, camioane, jepuri și vehicule de lux.

Carlos Hidalgo: ”Toată lumea vrea dreptate, dar asta nu e dreptate!”.

În Philadelphia, în schimb, vandalii au aruncat în aer zeci de bancomate folosind dispozitive explozive.

Danielle Outlaw: ”Credem că sunt acțiuni organizate și coordonate”.

New York-ul este încă în stare de șoc după ce, în noaptea de luni spre marți, au fost sparte și devastate multe magazine pe faimosul Fifth Avenue.

Guvernatorul statului l-a criticat fățiș pe primarul metropolei și a dat de înțeles că ar putea mobiliza Garda Națională, trecând peste capul lui Bill de Blasio.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: ”Ce s-a întâmplat în New York este impardonabil. Nici poliția, dar nici primarul nu și-au făcut treaba bine”.

Când se apropie ora de la care este instituită interdicție de circulație, între manifestanți și forțele de ordine începe un joc de-a șoarecele și pisica.

În etapa următoare, hărțuirea se transformă într-o partidă de fotbal cu grenade fumigene. De multe ori, poliția recurge la gaze lacrimogene.

Reporter: ”Am fost loviți cu gaze, dar până la urmă mulțimea s-a împrăștiat”.

Jasmine Curry: ”Mi-am învățat fiul să-i respecte pe polițiști, dar acum i-am văzut împreună apăsând cu genunchiul gâtul lui George Floyd. Băiatul meu mă întreabă dacă el va reuși să scape de soarta asta”.

În pofida interdicției puse de mama lui, acest adolescent din Carolina de Nord s-a furișat din casă pentru a participa la proteste.

Acolo și-a îndreptat furia către un polițist. Intervenția unui alt manifestant i-a schimbat însă cu totul perspectiva.

Hayes: ”Ce trebuie să facem toți acum e să găsim o altă cale, mai bună. Pentru că ceea ce facem nu dă rezultate”.

Raymon Curry, protestatar: ”Asta mi-a deschis ochii. Stau acasă, mă tot uit la înregistrare și îmi tot repet în cap: cum pot eu, la 16 ani, să schimb felul în care lumea privește culoarea pielii mele?”.

 

Cine sunt protestatarii

 

Cât despre identitatea celor care deturnează manifestațiile către haos, răspunsul e unul complicat.

Autoritățile sunt convinse că mai peste tot sunt infiltrate grupuri de agitatori profesioniști.

În cursul perchezițiilor, au fost confiscate arme, droguri, muniție, cuțite și materiale inflamabile.

Mark Bray, istoric, expert în mișcarea ANTIFA: ”Dacă privești imaginile, e clar că unele grupuri sunt organizate, dar sunt și multe găști mânate pur și simplu de frustrarea provocată de abuzurile continue ale poliției față de afro-americani, oameni care și-au pierdut speranța în capacitatea sistemului de a se autoreforma”.

George Ciccariello-Maher: ”Asistăm la sfârșitul unei traiectorii de 10 ani, în care comunitatea și-a consolidat conștiința de sine, rezistența și dorința de a înfrunta onest puterile care continuă să o oprime”.

Potrivit analiștilor, la manifestații participă protestatari autentici, extremiști, dar și scandalagii și infractori.

Lori Lightfoot: ”Am văzut oameni veniți cu mașini cu remorci, cu dubițe, chitiți să fure și să distrugă”.

Și mai sunt și unii imposibil de încadrat în vreuna dintre categoriile pomenite.

Ryan Teeter: ”Eu sunt cu boojahadinii!”.

Acest tânăr vorbește de mișcarea Boogaloo, de dreapta, ai cărei membri ies în stradă înarmați până-n dinți.

Ryan Teeter: ”Suntem un grup care crede în supremația libertății individuale atât timp cât nu face rău altora”.

Boogaloo este un termen argotic pentru război civil, dar nu reprezintă o grupare unitară.

Unii îl sprijină pe Donald Trump și pe adepții supremației albilor, alții urăsc poliția, dar îi iubesc pe afro-americani.

Ryan Teeter: ”Nu există vreun scenariu în care să nu fie poliția de vină. Protestatarii nu au greșit cu nimic. Au fost atacați și răspund cu violență la violență, ceea ce este complet rezonabil”.

Levi Hicks: ”Noi milităm pentru o disoluție pașnică a tiraniei la toate nivelurile”.

Nepăsător la critici, președintele Trump a mai vizitat o biserică în Washington, în dorința declarată de a demonstra că nu îi este frică să iasă în public.

De unde reiese că a fost ofensat după ce presa a scris că duminică seara s-ar fi refugiat în bunker de teama manifestanților.

Episcopul Mariann Edgar Budde: ”Nu e un om care se roage duminică dimineața, știm asta, nu a venit în mod regulat la biserica St. John sau la oricare dintre bisericile din dioceza noastră”.

Întrebat despre situația din statele Unite, premierul canadian a fost pus în mare încurcătură. Timp de 20 de secunde nesfârșite, Justin Trudeau și-a tot căutat cuvintele.

Reporter: Trump a amenințat cu scoaterea armatei în stradă. V-aș întreba cum comentați și, dacă nu vreți să comentați, ce mesaj credeți că va transmite această tăcere?
Trudeau: Privim toți cu oroare și consternare ce se întâmplă în SUA”.

Protestele din Statele Unite au ecouri și în restul lumii. Au avut loc manifestații de sprijin în Olanda, Marea Britanie, Australia ori Israel, iar la Paris manifestanții au ajuns la ciocniri cu forțele de ordine.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Ceasuri de 2 milioane de dolari, furate în timpul protestelor din SUA. Trump: ”Niște teroriști”
Ceasuri de 2 milioane de dolari, furate în timpul protestelor din SUA. Trump: ”Niște teroriști”

La o săptămână după moartea lui George Floyd, zeci de mari orase americane şi-au consolidat măsurile de securitate.

Trump ameninţă că va trimite armata pe străzi pentru a pune capăt protestelor
Trump ameninţă că va trimite armata pe străzi pentru a pune capăt protestelor

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP.

Stare de asediu la Washington, în urma protestelor pentru George Floyd. Mărturia unor români din SUA
Stare de asediu la Washington, în urma protestelor pentru George Floyd. Mărturia unor români din SUA

Mânia care a cuprins Statele Unite după moartea unui afro-american sub genunchiul unui poliţist alb ia amploare.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.