Statele europene încep drumul spre normalitate. Școli, grădini și muzee deschise
Așa cum am văzut, sunt state care fac pași înceți, dar siguri, pe drumul spre normalitate.
În capitală daneză Copenhaga, de exemplu, parcul de distracții Tivoli și-a deschis porțile pentru elevii de grădiniță, care vin să se joace aici sub supravegherea educatoarelor.
În Italia, muzeele fac pregătiri ca să primească din nou vizitatori, deşi nimeni nu ştie când va fi posibil acest lucru.
Copiii de grădiniță pot vizita gratuit Grădinile Tivoli din Copenhaga
Unul dintre cele mai vechi parcuri de distracţie din lume, Grădinile Tivoli din Copenhaga şi-au deschis porţile pentru copiii de grădiniţă, care pot să le viziteze gratuit.
Lars Liebst, CEO Tivoli Gardens: „Este ceva cu care putem da o mână de ajutor. Le oferim foarte mult spațiu, un spațiu frumos, mult aer, multe toalete sau orice ar mai avea nevoie. Iar copiii pot veni să se distreze copios la Tivoli.”
Copiii din școala primară s-au întors la ore în Danemarca
Spre deosebire de alte ţări, Danemarca a ales o altă abordare pentru ridicarea restricţiilor. Prima măsură: a redeschis şcolile pentru elevii până la clasa a cincea.
Deşi criticat, premierul danez a explicat că în felul acesta, părinţii se pot întoarce la lucru fără griji, pentru a reporni economia. Pentru copiii veniţi în vizită la Tivoli, viaţa pare să fi intrat în normal.
Sisse Trolle Laiq, educator: „Este uimitor pentru ei pentru că este atât de diferit. Nu este o călătorie obișnuită pentru noi. Mergem în parcuri, dar în aceste zile chiar nu putem ajunge acolo, pentru că e locul de recreere al tuturor celor care stau acasă. Așa că acesta este deocamdată parcul nostru.”
Muzeele din Italia se vor redeschide în data de 18 mai
Italia e încă în carantină, dar muzeele vor fi redeschise începând cu 18 mai. Autoritățile au luat deja măsurile de precauție necesare: biletele vor fi cumpărate numai online, iar în interiorul galeriilor de artă au fost amplasare cordoane speciale pentru a se respectă distanțarea socială.
Eike Schmidt, directorul unui muzeu: „Datorită noii amenajări, există mult mai mult spațiu în jurul fiecărei capodopere. De exemplu, aici pot chiar și 30, 40 de persoane și să admire lucrările. Este necesar să punem indicatoare cu locul exact unde se poate stă, deoarece altfel, oamenii fiind atât de fascinați de lucrările de artă, e posibil să uite de ce e în jurul lor.”
Şi intrările în muzee vor fi amenajate astfel încât vizitatorii să păstreze distanţa.
Eike Schmidt, directorul unui muzeu: „Vor fi indicații clare pentru oamenii care așteaptă să intre, dar este de neconceput să avem mulți oameni stând la coadă. Avem nevoie de un sistem informatic penru a-i ghida.
Pentru că în Peninsulă muzeele au fost închise în ultimele 2 luni, pierderile au fost uriașe.”
Eike Schmidt, directorul unui muzeu: „Pentru moment înseamnă doar că trebuie să ne reducem programul cu publicul, dar nu anulăm nimic. Toate expozițiile la care lucrăm în prezent vor fi prezentate oamenilor.”
Şi în Roma bate vântul schimbării. Cu gândul la ieşirea din carantină, hotelurile şi restaurantele au început să igienizeze şi să dezinfecteze spaţiile, chiar dacă nimeni nu ştie exact când vor putea fi deschise.
Singurul lucru concret e că, începând cu 4 mai, restaurantele şi barurile vor putea vinde mâncare la pachet, pentru acasă.
Sursa: Pro TV
Etichete: danemarca, italia, coronavirus, restrictii,
Dată publicare:
30-04-2020 09:18