România trimite 42 de medici să lupte cu Covid-19 împreună cu ”frații noștri de peste Prut”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a participat joi, la Iaşi, la îmbarcarea unei echipe de medici şi asistenţi români, care au plecat în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din această ţară.

"Vă mulţumesc că aţi acceptat să îi sprijinim şi practic să vă folosiţi toate cunoştintele, experienţa, talentul şi energia pentru a-i vindeca pe fraţii noştri de peste Prut. Reprezentaţi România cu cinste şi faceţi un lucru extrem de benefic atât pentru România, cât şi pentru Basarabia. Să aveţi o misiune cât se poate de benefică şi ne revedem la întoarcere. Drum bun şi spor la treabă!", le-a transmis prim-minstrul celor 42 de medici şi asistenţi medicali.

La ceremonia de îmbarcare a cadrelor medicale au fost prezenţi, de asemenea, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Este vorba despre o echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, care va pleca în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din ţara vecină în lupta împotriva COVID-19.

Citește și
Donația Papei Francisc a ajuns la Spitalul Județean Suceava. Ce mesaj a transmis Suveranul Pontif
Donația Papei Francisc a ajuns la Spitalul Județean Suceava. Ce mesaj a transmis Suveranul Pontif
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Echipa de medici şi asistenţi medicali cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă va desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul pentru o perioadă de 15 zile.

Printre ei se află și 8 medici din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC). Rolul echipei medicale este acela a asigura sprijinul autorităților sanitare ale Republicii Moldova privind gestionarea situației și împiedicarea răspândirii virusului SARS CoV-2.

Echipa SUUMC este constituită din: Col. medic dr. Ioniță Cătălin – Razvan, medic primar Pneumologie, Secția Pneumologie; Lt. col. dr. Negoiță Daniel – Dorin, medic specialist Medicină de urgență, Unitatea Primire Urgență; Cpt. dr. Cercel Silviu – Paul, medic specialist ATI, Secția ATI II; Lt. dr. Mihai Ancuța, medic specialist Medicină internă, Secția Medicală 2; Sg. Andonie Mircea – Constantin, Unitatea Primire Urgență; Plt. adj. Fărcășanu Eugen, Unitate Primire Urgență; Plt. Ene Gheorghe, Compartiment Terapie Intensivă Coronarieni și Plt. Nica Ionuț – Iulian, Secția Gastroenterologie.

De altfel, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va efectua joi o vizită la Chişinău.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va trimite în Republica Moldova o echipă de medici şi personal medical, dar şi materiale de protecţie.

"În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: prima - o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii; o a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti şi materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Sumele necesare donațiilor vor ajunge în contul Ministerului Sănătății

 

Guvernul urmează să aloce, în şedinţa de joi, în contul Ministerului Sănătăţii, sumele necesare realizării donaţiilor de echipamente de protecţie şi de alte materiale medicale necesare, în contextul pandemiei COVID-19, care vor fi făcute "în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova", anunță Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Executiv, România va acorda Republicii Moldova un pachet de sprijin în contextul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, ca expresie a angajamentului de a acţiona consecvent în beneficiul direct al cetăţenilor din Republica Moldova.

"Guvernul României va face, în perioada imediat următoare, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, o serie de donaţii de echipamente de protecţie şi alte materiale medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19. În acest sens, în şedinţa de Guvern de joi, 30 aprilie, vor fi alocate în contul Ministerului Sănătăţii sumele necesare realizării donaţiilor menţionate", se arată în comunicat .

Bogdan Aurescu se va întâlni cu premierul Republicii Moldova

  

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va ajuge joi la Chişinău cu o echipă medicală şi echipamente sanitare şi medicamente, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cu prilejul vizitei, ministrul va avea şi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Ţulea, şi va fi primit de premierul moldovean Ion Chicu. De asemenea, va avea o serie de alte întrevederi cu reprezentanţi ai mediului politic din Republica Moldova.

Potrivit MAE, Aurescu va evidenţia, cu prilejul vizitei, "necesitatea ca autorităţile din Republica Moldova să continue consecvent reformele esenţiale pentru dezvoltarea democratică a ţării şi avansarea parcursului european, România continuând să urmărească cu prioritate respectarea intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor".

Ministrul va reconfirma, totodată, angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui "parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie 2020, zece ani, acest parcurs fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetăţenilor săi".

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Monitoare de ultimă generație destinate Elveției au ajuns la Timișoara
Monitoare de ultimă generație destinate Elveției au ajuns la Timișoara

Patru monitoare de ultimă generație, pentru funcțiile vitale, au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara și la Maternitatea Bega.

Donația Papei Francisc a ajuns la Spitalul Județean Suceava. Ce mesaj a transmis Suveranul Pontif
Donația Papei Francisc a ajuns la Spitalul Județean Suceava. Ce mesaj a transmis Suveranul Pontif

Episcopul diecezei romano-catolice de Iași, monseniorul Iosif Păuleț, a adus bolnavilor și medicilor din Spitalul Județean Suceava binecuvântarea și donația Papei Francisc.

Cei 15 medici români aflați în Italia s-au întors în țară cu echipamente donate de Papa
Cei 15 medici români aflați în Italia s-au întors în țară cu echipamente donate de Papa

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române i-a adus în țară, sâmbătă, pe cei 15 medici și asistenți medicali români care au fost în Italia pentru a da o mână de ajutor în lupta cu Covid-19.

Cinci ventilatoare, donate Spitalului Județean Suceava. ”Sperăm ca și alții să îi ajute pe cei loviți de Covid-19”
Cinci ventilatoare, donate Spitalului Județean Suceava. ”Sperăm ca și alții să îi ajute pe cei loviți de Covid-19”

Cinci ventilatoare mecanice au fost donate Spitalului Judeţean Suceava de Episcopia Romano-Catolică Iaşi. Aparatele vor ajunge la terapie intensivă, unde sunt internaţi cei mai fragili pacienţi care luptă cu noul coronavirus.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.