Starea de urgenţă s-a încheiat în Turcia, după ce Erdogan a primit puteri aproape dictatoriale
Turcia a pus capăt stării de urgenţă impusă după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, care a fost urmată de măsuri de represiune asupra mass-media şi opoziţiei şi o masivă epurare a instituţiilor publice
Starea de urgenţă a fost prelungită de şapte ori, de fiecare dată pentru trei luni, ultimul termen expirând joi la ora 1.00 dimineaţa (miercuri, ora 22.00 GMT).
Sub controversatele măsuri de urgenţă, aminteşte agenţia dpa, mai mult de 110.000 de funcţionari de stat au fost epuraţi, în timp ce peste 1.500 de persoane, inclusiv soldaţi sau jurnalişti, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.
Mai mult de 77.000 de oameni au fost arestaţi pentru presupuse legături cu predicatorul Fethullah Gulen, care locuieşte în Statele Unite şi este acuzat de Ankara pentru încercarea de lovitură de stat, lucru negat de acesta.
Odată cu ridicarea stării de urgenţă, guvernul a propus un proiect dur de lege antiteroristă menit să înlocuiască respectiva măsură.
Potrivit noilor legi intrate în vigoare luna aceasta, președintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi cel care va forma și reglementa funcționarea ministerelor, va putea demite funcționarii civili, fără să consulte Parlamentul. De la intrarea în vigoare a stării de urgență, în urma loviturii de stat eșuate din iulie 2016, Guvernul poate emite decrete fără acord parlamentar.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, presedinte, legi, dictatura, erdogan, stare de urgenta, puci, Constitutie, puteri,
Dată publicare:
19-07-2018 08:33