Analist: Care vor fi prioritățile lui Erdogan, după ce a câștigat din nou alegerile
Turcia rămâne în „era Erdogan". Preşedintele Turciei şi-a revendicat victoria în alegerile de duminică, chiar înainte să fie numărate toate voturile.
Cu 52,5 la sută, Erdogan a câștigat, încă din primul tur, un nou mandat de cinci ani. Potrivit analiştilor, rezultatul reflectă popularitatea de care se bucură acesta în rândurile electoratului conservator din regiunile rurale ale Anatoliei. Liderul turc este şi mai popular în diaspora. De exemplu, a fost votat, de două treimi dintre turcii stabiliţi în Germania.
Erdogan: „Învingătorii acestor alegeri sunt democraţia şi naţiunea turcă. Învingătorul acestor alegeri este fiecare dintre cei 81 de milioane dintre concetăţenii noştri."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Recep Teyyp Erdogan şi-a proclamat victoria la trei dimineaţa, în faţa miilor de simpatizanţi strânşi în faţa sediului său de campanie de la Ankara.
Erdogan: „Poporul care a oprit cu mâinile goale tancurile, artileria, avioanele, elicopterele şi armele puciştilor (în iulie 2016) şi-a protejat astăzi (n.r - duminică) independența şi viitorul."
În noul mandat, preşedintele în vârstă de 64 de ani va concentra puterea executivă, ca urmare a reformei aprobate la limită în cadrul referendumului din 2017. Aceasta suprimă total funcţia de premier şi îi permite preşedintelui să guverneze prin decrete, să înlocuiască demnitari şi să dizolve Parlamentul. Şi partidul lui Erdogan şi-a asigurat o nouă majoritate.
În cei 16 ani la cârma ţării, Erdogan, care în tinereţe visa să devină fotbalist, a transformat Turcia prin megaproiecte de infrastructură şi a făcut din Ankara un actor diplomatic-cheie. Însă criticii săi îl acuză de derive islamiste şi autoritariste, mai ales după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, urmată de epurări masive.
Soli Ozel, analist politic: „Anticipez că una dintre priorităţile lui Erdogan va fi să constituie o echipă economică menită să redea încrederea investitorilor din Turcia. Marea întrebare este dacă Turcia va întinde din nou mâna partenerilor ooccidentali."
Campania electorală a fost marcată de o acoperire mediatică inechitabilă, aproape 90 la sută din presa turcă fiind favorabilă puterii.
Candidatul partidului pro-kurd a fost nevoit să-şi desfăşoare campania din închisoare, după ce a fost acuzat de activităţi „teroriste". Totuşi, partidul acestuia a trecut pragul de 10% care-i permite să intre în Parlament.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!