Stare de alerta dupa ce apa din Lacul Baikal a scazut la un nivel critic. Ce masuri au impus autoritatile pentru populatie
Nivelul apei din Lacul Baikal, cel mai adanc lac din lume, a scazut dramatic in ultima perioada, au avertizat autoritatile din Rusia.
In acest context, localnicii sunt sfatuiti sa reduca consumul de apa si electricitate, avand in vedere ca nivelul apei a scazut cu 40 de centimentri, scrie rt.com. Nivelul apei din Baikal masoara acum 456,07 metri deasupra nivelului marii, potrivit Ministerului de Urgente.
Minimul acceptat pentru activitatile economice este de 456 de metri, arata sursa citata. O situatie similara s-a petrecut in 1982, atunci cand nivelul apei din Lacul Baikal a scazut la un nivel record de 455,27 de metri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Epuizarea nivelului apei în Lacul Baikal afecteaza profunzimea raului Angara, pe care sta centrala hidroelectrica Irkutsk. Scaderea apei in bazinul superior afecteaza functionarea unitati hidraulice a centralei. Prin urmare, Comisia solicita de urgenta cetatenilor Irkutsk sa limiteze consumul de apa si energie electrica”, a transmis biroul de presa al primarului din Irkutsk, potrivit sursei citate.
Scaderea a determinat ministerele de urgenta regionale sa anunte o stare de alerta ridicata, avand in vedere ca satele din jurul lacului a fost raportata lipsa apei.
„E timpul sa se declare dezastru, deoarece nu exista apa, iar in cazul unui incendiu, o autospeciala nu va avea de unde sa ia apa”, a declarat seful Republicii Buryatia, Vyacheslav Nagovitsyn.
Localnicii se tem ca nivelul in scadere al apei va avea un impact asupra stocurilor de peste, in timp ce operatorii centralelor hidroelectrice depind de un nivel scazut pentru a maximiza profitul.