Sportul finlandez importat cu succes în Australia. Cum se practică pe stradă „nordic walking”

Dată publicare: 03-03-2021 08:26
Dată actualizare: 03-03-2021 09:57


În Australia, un continent care are prea puţine lucruri în comun cu ţările scandinave, au devenit foarte populare așa-numitele "plimbări nordice".

 

Este vorba despre un sport importat din Finlanda, ce îmbină mersul alert cu exercițiile fizice. Terapeuții spun că este ideal pentru cei care nu rezistă la efortul fizic intens. Și, dacă este practicat în grup, te ferește și de singurătate...

În Australia abia a venit toamna, temperaturile au mai scăzut, așa că pe străzile din Canberra şi-au făcut apariţia câteva zeci de oameni pasionați de plimbările... în stil scandinav.


„Fandare largă, întindere, deschideţi-vă pieptul, fandaţi, daţi drumul la bastoane”. Așa sună îndemnurile instructorilor,

În timpul aşa-numitei Plimbări Nordice, practicanţii folosesc bastoane de drumeţie. Kristen Pratt e terapeut şi, în timpul unei vizite în Europa, şi-a dat seama de beneficiile terapeutice ale acestor exerciţii.

Kristen Pratt, Capital Nordic Walking Founding Director:
„Eram în Geneva, lucram la Organizaţia Mondială a Sănătăţii în echipa lor pentru dizabilităţi şi, sinceră să fiu, m-am uitat pe geam şi m-a bufnit râsul când am văzut oamenii ăştia” (antrenându-se, n.r.).

Într-adevăr, pentru profani, mişcările sunt ... de-a dreptul amuzante. Dar efectele asupra corpului sunt spectaculoase.

Bastoanele vă ajută să vă utilizaţi toţi muşchii din partea superioară a corpului, practic dublaţi numărul muşchilor pe care îi folosiţi.

Kristen Pratt, Capital Nordic Walking Founding Director:
„Bastoanele oferă stabilitate, te ajută chiar să te împingi în sus, aşa că îţi poţi îndrepta spatele şi să păstrezi această postură minunată.”

Cu gândul la aceste beneficii, Kristen a iniţiat primul grup de plimbări nordice din Canberra. La început erau doar şase practicanţi dar, în ultimii ani, această activitate a atras tot mai mulţi curioşi. Sunt în special oameni care nu pot face alte tipuri de exerciţii fizice, mai solicitante.

Werner Lausberg, Nordic walker
„Am alergat de plăcere toată viaţa, sunt şi rezervist în armată aşa că am avut mereu interesul să-mi păstrez condiţia fizică, dar cu cât îmbătrâneşti se adună şi afecţiunile. Sunt conştient de impactul asupra corpului meu, sunt un tip masiv.”

Jacinta Greenwood, Nordic walker:
„Am avut parte de multe accidente, am avut câteva operaţii, operaţii la coloană, la şold, pentru artrită, aşa că sunt multe lucruri pe care nu le mai pot face.”

Pentru fanii australieni ai plimbărilor nordice, nu se rezumă totul la efortul fizic. Fiecare sesiune de antrenament se încheie cu povești şi glume spuse la o cană bună de cafea.


VIDEO PROTVPLUS.RO