”Speranța extremei dreapta franceze”. Marine Le Pen, acuzată că a furat bani de la Parlamentul European după ”metoda Dragnea”
Marine Le Pen și alți lideri ai partidului său, Adunarea Națională, sunt judecați la Paris pentru deturnare de fonduri europene. ”Speranța extremei dreapta franceze” ar fi acționat după ”metoda Dragnea”, cu angajări fictive plătite din bani publici.
Marine Le Pen și alte persoane din partidul său Adunarea Națională (RN) sunt judecate pentru acuzația de a fi deturnat bani de la Parlamentul European prin înființarea unor locuri de muncă fictive, scrie The Guardian. Primul termen al procesului a avut loc luni, la Paris.
Practic, Marine Le Pen ar fi acționat după ceea ce la români este deja cunoscută a fi ”metoda Dragnea”. Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare într-un dosar privind mai multe angajări fictive la DGASPC Teleorman.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Pentru Le Pen, audierile riscă să eclipseze o performanță record în sondajul parlamentar rapid din iulie, care a acordat RN 126 de locuri – suficiente pentru a influența guvernul minoritar instabil al premierului Michel Barnier.
În procesul de la Paris sunt judecați partidul RN însuși, nouă foști deputați europeni - inclusiv Marine Le Pen, vicepreședintele partidului Louis Aliot, purtătorul de cuvânt Julien Odoul – unul dintre cei nouă foști asistenți parlamentari – și patru membri ai personalului RN.
Semnalat pentru prima dată în 2015, presupusul sistem de locuri de muncă false creat de RN acoperă contractele pentru asistenți parlamentari între 2004 și 2016. Procurorii spun că asistenții au lucrat de fapt exclusiv pentru partid, în afara Parlamentului European.
Astfel, mulți nu au putut să-și descrie munca de zi cu zi, iar unii nu l-au întâlnit niciodată pe presupusul lor șef europarlamentar sau nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.
Un bodyguard, o secretară, șeful de personal al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost toți angajați sub pretexte false, mai spun procurorii.
„Aș putea veni mâine la Strasburg să văd cum funcționează o sesiune și să o cunosc pe Mylène Troszczynski, de care mă ocup?”, i-a scris Marinei Le Pen asistenul Odoul în 2015 – la 4 luni după ce începuse contractul său ca asistent parlamentar al lui Troszczynski. „Da, desigur”, i-a răspuns Le Pen.
Marine Le Pen riscă 10 ani de închisoare
Acuzațiile pentru utilizarea abuzivă a fondurilor publice implică pedepse foarte mari - amendă de 1 milion de euro sau 10 ani de închisoare și o interdicție de 10 ani pentru alegerea în funcții publice - potențial fatală pentru speranțele Marinei Le Pen, în vârstă de 56 de ani, de a pretinde președinția franceză la a patra sa încercare, în 2027.
Partidul său a numit însă de ani de zile această anchetă ca fiind o formă de „persecuție” și un abuz politic al sistemului de justiție.
„De fiecare dată când partidul sau liderii săi sunt atacați, le permite să se prezinte drept victimă”, consideră politologul Nonna Mayer, de la Universitatea Sciences Po din Paris.
O astfel de acuzație este un obstacol rar pentru Le Pen, după ani de activism politic fără probleme.
RN a valorificat lipsa de popularitate a președintelui francez Emmanuel Macron, după ce acesta a abordat cu succes alegerile prezidențiale din 2017 și 2022 ca o alegere directă între el și extrema dreaptă.
Un rezultat șoc obținut de RN la alegerile din iunie, unde a câștigat primul loc pentru Parlamentul European, l-a determinat pe Macron să organizeze alegeri anticipate – un pariu care a dus la formarea incomodei coaliții minoritare a conservatorului Barnier.
Barnier ar putea fi răsturnat în orice moment dacă alianța de stânga dintre NFP și RN își unesc forțele pentru a forța un vot de încredere, punând-o pe Marine Le Pen într-un rol de regizor.
Sondajele arată că partid ei se bucură, de asemenea, de un sprijin din ce în ce mai hotărât al alegătorilor.
Un parlamentar al RN a declarat pentru AFP că „atunci când n-o văd pe Marine îngrijorată, atunci nu sunt nici eu îngrijorat”, înaintea procesului.
Politologul de la Universitatea din Tours, Sylvain Crépon, a declarat pentru AFP că, din punct de vedere istoric, „scandalurile din alte partide lucrează în favoarea RN, dar scandalurile de la RN nu beneficiază alte partide”.
Le Pen a spus pentru Le Parisien la mijlocul lunii septembrie că „nu suntem vinovați de nimic”. Avocatul ei Rodolphe Bosselut a refuzat să facă vreun comentariu înaintea procesului, care va dura până pe 27 noiembrie.
Marine Le Pen a dat înapoi 1 milion de euro PE, dar insistă că nu e recunoașterea vinovăției
Adunării Naționale (RN), cunoscută anterior drept Frontul Național (FN), „nu-i place Europa. Singurul lucru care le place sunt banii Uniunii Europene”, a spus Patrick Maisonneuve, reprezentând Parlamentul European în calitate de co-reclamant.
Procurorii spun că atât Marine Le Pen, cât și tatăl ei, fostul lider de partid Jean-Marie, au creat un „sistem centralizat” care a accelerat în 2014, când rândurile FN la Bruxelles s-au umflat. În vârstă de 96 de ani, Jean-Marie Le Pen nu se va prezenta în instanță din motive de sănătate.
Mai multe persoane au depus mărturie despre o întâlnire din 2014, în care unul a spus că a discutat despre o structură clară de „locuri false de muncă”. Dovezile împotriva acuzațiilor includ însă contracte pentru perioade de până la o singură zi, pentru a exploata alocațiile pentru cheltuieli.
Un mesaj de la trezorierul partidului, Wallerand de Saint-Just, a avertizat cu privire la finanțele sale dezastruoase, scriind „nu vom ieși din asta fără a face economii semnificative datorită Parlamentului European”.
Autoritățile PE spun că legislativul a fost prejudiciat de Marine Le Pen cu 3 milioane de euro. RN a plătit deja 1 milion de euro – despre care insistă însă că nu este o recunoaștere a vinovăției.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Liviu Dragnea, trimitere in judecata, marine le pen, parlamentul european, metoda, deturnare de fonduri,
Dată publicare:
30-09-2024 14:30