Marine Le Pen a anunțat cine va fi premierul Franței dacă extrema dreaptă va câștiga alegerile
Faptul că Franța a cotit către extrema dreaptă reprezintă o provocare existențială pentru Uniunea Europeană. La Paris și Bruxelles se discută frenetic despre pariul riscant pe care și l-a asumat Emmanuel Macron prin convocarea alegerilor anticipate.
La rândul lor, cu gândul la victorie, extremiștii francezi vor să se unească și invită și conservatorii în alianță înainte de alegeri.
De partea cealaltă, șeful statului exclude să demisioneze, indiferent de rezultatul scrutinului.
Potrivit cotidianului le Monde, președintele pregătea în secret de cateva luni dizolvarea parlamentului. Adunarea Națională a Franței este practic paralizată de când coaliția lui Macron a pierdut majoritatea absolută la alegerile parlamentare din 2022. Acest lucru a silit executivul sa guverneze mai mult prin asumarea raspunderii, cum s-a intamplat in cazul reformarii sistemului de pensii.
Marine le Pen, lidera extremeidrepte din Franța: "Avem o șansă istorică de a readuce Franța pe calea cea bună. Ca să facem asta trebuie să-i mobilizăm pe toți cei care dezaprobă politicile lui Emmanuel Macron. După care să inițiem două proiecte majore: creșterea puterii de cumpărare prin redresare economică și, desigur, combaterea insecurității și a imigratiei".
Jordan Bardella, președintele partidului Reunirii Naționale: "Am obținut un scor istoric, fără precedent și ireversibil la alegerile europene și este, cred eu, o sancțiune, dezaprobarea foarte clară față de politica guvernului. Vreau să formez cea mai mare majoritate posibilă pentru că eu cred că Adunarea Națională poate câștiga aceste alegeri parlamentare".
Marine Le Pen, Jordan Bardella, liderul oficial al Reunirii Naționale, și Marion Maréchal Le Pen, nepoata lui Marine și principala candidată a unui partid extremist mai mic, Reconquête, s-au întâlnit pentru a discuta o astfel de alianță.
Gilles Bouleau, jurnalist TF1: "Dacă veți avea majoritate în Adunarea Națională, cine va fi prim-ministru? Jordan Bardella sau dumneavoastră, Marine Le Pen?".
Marine le Pen, liderul Partidului Reunirii Naționale: "Jordan Bardella".
Cu alte cuvinte, tinta lui Marine le Pen ramane palatul Elysee.
De partea cealaltă, Emmanuel Macron speră să mobilizeze alegătorii care s-au abținut de la vot duminică, adica 48%.
Bărbat: "Dupa mine, convocarea de alegeri anticipate ofera sansa unui nou inceput si am incredere in francezi".
Alegerile legislative in doua tururi favorizează partidele tradiționale, deoarece alegătorii de stânga și de dreapta se mobilizează de obicei în spatele candidatului centrist, pentru a învinge extrema dreaptă.
Ramane de vazut daca realitatea va confirma ipotezele pe care se bazeaza pariul hazardat al presedintelui Macron.
Bărbat: "Dizolvarea Adunarii Nationale mi se pare un joc foarte primejdios. Sa incerci sa-i mobilizezi pe francezi intr-un context foarte complicat pentru partidul prezidential il lasa pe Macron vulnerabil in fata riscului de a se trezi cu o majoritate ostila. Nu mi se pare un plan bun".
Ursula von Der Leyen caută aliați
Pe de altă parte, la Bruxelles, candidata Popularilor Europeni pentru un al doilea mandat la sefia Comisiei, Ursula von der Leyen, le-a propus socialiştilor şi liberalilor să reediteze în noul legislativ majoritatea celor trei mari grupuri politice pro-europene. Ea nu exclude, totusi, alte înţelegeri, de pilda cu grupul Conservatorilor si reformistilor europeni.
Ursula von Der Leyen, președinta Comisiei Europene: "Obiectivul meu este să continui pe această cale alături de cei care sunt pro-europeni, pro-ucraineni și pro-statul de drept. Împreună putem forma un bastion împotriva extremelor de stânga și dreapta".