Marine Le Pen anunță că, dacă va câștiga alegerile, va interzice Ucrainei să folosească rachetele franceze în lupta cu Rusia

Marine Le Pen
Getty

În timp ce Ucraina se luptă din greu cu Rusia, sprijinul unuia dintre cei mai puternici susținători ai săi pare să se clatine. Asta s-ar putea întâmpla dacă extrema dreaptă va ajunge la putere în alegerile parlamentare de duminică din Franța.  

Marine Le Pen, lidera partidului francez de extremă dreapta Adunarea Națională (RN), a promis că un prim-ministru din partea partidului său va împiedica Kievul să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Franța, pentru a lovi în Rusia.

De asemenea, va bloca intenția președintelui francez Emmanuel Macron de a trimite trupe franceze pe teritoriul ucrainean:

"Dacă Emmanuel Macron vrea să trimită trupe în Ucraina și prim-ministrul se opune, atunci nu se trimit trupe în Ucraina. Prim-ministrul are ultimul cuvânt.”, a declarat ea pentru CNN.

Marine Le Pen a acordat un interviu amplu lui Christiane Amanpour de la CNN, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, convocate de Macron după rezultatele uimitoare ale Raliului Național în alegerile europene din mai.

Ea l-a criticat pe atacantul vedetă al echipei naționale de fotbal, Kylian Mbappé, a refuzat să se angajeze să elimine imediat candidații rasiști din partidul său și a semnalat o schimbare radicală a nivelului de sprijin al Franței pentru Ucraina, în cazul în care va fi aleasă.

Prezentându-se cu fermitate ca făcând parte din curentul politic francez, Le Pen, de trei ori candidată nereușită la președinție, a avut o figură încrezătoare și combativă, cu puțin timp înainte de probabil cea mai mare victorie politică din cariera sa.

Având în vedere că sondajele arată că Adunarea Națională va deține cea mai mare parte din cele 577 de locuri din Parlament luni dimineață, deși este posibil să nu obțină o majoritate absolută, Macron le va oferi probabil opțiunea de a alege următorul prim-ministru al țării.

Jordan Bardella, tânărul discipol al lui Le Pen și lider al partidului, a declarat anterior că va accepta funcția de prim-ministru doar dacă Adunarea Națională va câștiga cu o marjă suficient de mare. Chiar și fără un prim-ministru al RN, orice acțiune legislativă în parlamentul francez va trebui să se desfășoare în jurul unui centru de greutate de extremă-dreapta.

În cazul în care există un prim-ministru al RN, aceasta ar stabili o "coabitare" tensionată cu președinția de centru a lui Macron, în special în ceea ce privește politicile centrale, cum ar fi sprijinul Franței pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei.

Dincolo de blocarea potențialelor desfășurări de trupe în Ucraina - propuse de Macron ca o modalitate de a spori eficiența instructorilor militari - Le Pen a declarat pentru CNN că permisiunea Kievului de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Franța în interiorul Rusiei va fi, de asemenea, anulată.

Macron a fost unul dintre primii lideri care a permis public Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme occidentale, pregătind terenul pentru ca Washingtonul să facă același lucru.

Acest lucru a permis Kievului să vizeze baze militare rusești, formațiuni și artilerie utilizate pentru lansarea de atacuri în Ucraina. În afară de desfășurarea de trupe, Le Pen a declarat că singura sa "linie roșie" cu privire la Ucraina este împiedicarea Franței să devină un "cobeligerant" în conflict prin utilizarea de rachete franceze cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor de pe teritoriul rus.

Majoritatea liderilor occidentali nu consideră în prezent că astfel de livrări constituie o cobeligeranță cu Ucraina.

Legăturile lui Marine Le Pen cu Rusia

Coabitarea cu Emmanuel Macron, un proeuropean convins, va avea complicații pentru Adunarea Națională anti-Bruxelles. În fruntea listei de sensibilități se va afla probabil politica externă, domeniu în care Le Pen și Macron sunt rareori de aceeași părere.

Totuși, un guvern de extremă dreapta ar fi o veste binevenită pentru președintele rus Vladimir Putin.

Le Pen a mai avut probleme în trecut din cauza Rusiei. Ea s-a lăudat cu admirația sa pentru Putin, a refuzat să condamne anexarea ilegală a Crimeei de către Putin în 2014 și chiar a luat un împrumut uriaș de la o bancă rusă.

Mulți au avut suspiciuni similare înaintea alegerii, în 2022, a premierului italian Giorgia Meloni, războinică culturală de extremă dreaptă.

Miercuri, Ministerul de Externe al Rusiei a postat o fotografie a lui Le Pen pe X, afirmând că alegătorii francezi caută "o pauză de la dictatul Washingtonului și Bruxellesului.

"Este o formă de interferență și, în acest sens, o consider inacceptabilă", a declarat Le Pen cu privire la postarea respectivă.

Le Pen a rupt deja multe tipare în timpul său în politică; greutatea puterii politice reale pentru Adunarea Națională ar putea să o schimbe și mai mult.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală
Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală

Francezii s-au săturat "să li se dea lecţii", a declarat Marine Le Pen, vineri, criticând astfel poziţia căpitanului echipei de fotbal a Franţei, Kilian Mbappé.

Reacții îngrijorate după prima victorie a extremei drepte în Franța. „Ne confruntăm cu o
Reacții îngrijorate după prima victorie a extremei drepte în Franța. „Ne confruntăm cu o "trumpizare" a democrației franceze"

Franța este încă în stare de șoc după ce partidul de extremă dreaptă, condus de Marine Le Pen, s-a impus detașat în primul tur al alegerilor parlamentare.

Alegeri în Franța: ”Ceea ce odinioară era privit ca o enormitate care nu putea fi luată în considerare, se produce acum”
Alegeri în Franța: ”Ceea ce odinioară era privit ca o enormitate care nu putea fi luată în considerare, se produce acum”

Partidul de extremă dreapta al Marinei Le Pen, Adunarea Națională (”Rassemblement National” - RN), a obținut o nouă victorie și este tot mai aproape de obiectivul său de a răsturna politica franceză, notează BBC.    

Cu 5 zile înainte de alegerile anticipate din Franța, Emmanuel Macron: Programele
Cu 5 zile înainte de alegerile anticipate din Franța, Emmanuel Macron: Programele "extremelor ar putea duce la război civil”

Cu cinci zile înainte de alegerile anticipate din Franța, partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) - al lui Marine Le Pen -  conduce sondajele cu 36%, urmat de coaliția de stânga Noul Front Popular (27%).

 

Lidera extremei drepte franceze: Lui Macron nu-i va rămâne decât demisia pentru a ieşi din criza politică
Lidera extremei drepte franceze: Lui Macron nu-i va rămâne decât demisia pentru a ieşi din criza politică

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a apreciat vineri că preşedintelui Emmanuel Macron nu-i va rămâne "decât demisia pentru a ieşi potenţial din criza politică" declanşată prin dizolvarea Adunării Naţionale, potrivit AFP.

Recomandări
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.