După trei nopți în care 80 de mii de români au petrecut pe litoral cei cu afaceri la malul mării trag linie și adună profitul.

Turișitii au cheltuit în vacanţa de 1 mai, cel puțin 20 de milioane de euro - spun cei de la Patronatul ANAT - iar în această sumă, nu este inclus bacșișul lăsat ospătarilor. Cei mai mulți bani au rămas în Mamaia - unde sunt și cele mai scumpe cluburi.

Și într-adevăr așa a fost. Potrivit estimărilor Patronatului din turism, peste o sută de milioane de lei au plecat din conturile turiștilor în vacanța de 1 mai.

Ar fi fost peste 80 mii de oameni care au ajuns pe litoral. 55 de mii intregistrați oficial la hoteluri și agențiile de turism și fiecare a cheltuit în medie două mii de lei. Au fost, bineînțeles, și extreme. Șampania scumpă a venit la mese - așa cum ne-am obișnuit în alți ani - cu roaba.

12 sticle, în acest caz - comandate cu aproape 30 de mii de lei de bărbatul care în aceste imagini își vântură, entuziasmat, în aer, degetul arătător.

Șampania în sticlă aurie a costat în acest club 2.500 lei - cea de 750 de mililitri. Au fost și mai ieftine - care au ajuns la mese în frapieră și fără multe artificii - dar și mai scumpe.

Ospătar: „Am dat chiar și la o sută de mii de euro, la 30 de litri”.

În cheltuieile estimate de patronatul din turism bacșișul primit de ospătari nu a fost inclus. A fost luat însă în calcul costul rezervării unei mese în club - care a ajuns și la 15 mii de euro pentru un client care a vrut să își aducă 9 invitați.

Trei nopți s-a dansat în continuu și în Costinești.

30 de mii de oameni s-au strâns acolo la „Beach, please” - un festival de hip-hop și trap. Abonamentul standard a costat 250 de lei, dar cel care a permis accesul și în culise a depăşit o mie de lei.

În Vama Veche - în schimb - distracția a fost gratis și au cântat toți care au apucat să pună mâna pe un microfon.

Plaja a ținut loc meselor pentru paharele din care a lipsit șampania. Şi au fost unii care nu au plătit cazare pentru că au venit cu rulota.

Bărbat: „Ne-am gândit să facem totul pe economie și să lovim din plin tot ce e mai frumos din viața asta și am ales un reflector, o boxă mică. Mi-am luat gagica de mână, 2-3 prieteni, faţă am luat-o de aici de pe plajă, ne-am unit toți și petrecem”.

Turist: „E foarte tare ultima noapte în Vamă. E foarte şmecher”.

Alții au legat prietenii în Vamă și au înălţat lampioane. Ori au vorbit despre emoția adusă de artiștii locului și despre iubire.

Cristian Bărhălescu, Vicepreședinte ANAT Sud-Est: „Vama Veche a fost vârf de sezon. Peste 15 mii de turiști au fost acolo. Din punct de vedere al cheltuielilor media s-a situat la 2.000 de lei. Ne ajută să ne facem o idee cam ce bugete vor aloca turiștii în acest an pentru vacanțele lor”.

Reprezentanții agențiilor de turism au început deja vânzarea vacanțelor pentru la vară.