Specialiștii au identificat o țestoasă ”gigant fantastică”. Se credea că a dispărut acum 100 de ani
O broască țestoasă gigant, descoperită în 2019 pe insula Fernandina, un vulcan activ din Insulele Galapagos, aparține unei specii despre care se credea că a dispărut de peste un secol.
Oamenii de știință au confirmat acum că broasca, poreclită Fernanda, face parte dintr-o specie pe cale de dispariție - se arată într-un articol publicat săptămâna aceasta în revista Communications Biology.
”Semnificația descoperirii este uriașă”, a declarat pentru Business Insider Evelyn Jensen, lector în ecologie moleculară la Universitatea Newcastle.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Jensen a fost co-primul autor al lucrării împreună cu Stephen Gaughran, cercetător postdoctoral în ecologie și biologie evolutivă la Universitatea Princeton.
„Să descoperi că o specie de broaște țestoasă din Galapagos despre care se credea că a dispărut de peste 100 de ani nu este de fapt dispărută, ci trăiește, este cu adevărat uimitor”, spune Jensen.
Primul exemplar de Chelonoidis phantasticus, numit și „broasca țestoasă uriașă fantastică”, a fost descoperit pe insula Fernandina în 1906 și colectat de exploratorul Rollo Beck.
Specimenul diferă de alte broaște țestoase din Galapagos datorită formei cochiliei sale, care este într-o formă ridicată, asemănătoare unei șa, spre față.
Până acum, nici o altă „broască țestoasă uriașă fantastică” nu a mai fost găsită, până la Fernanda.
Fernanda, despre care cercetătorii cred că are cel puțin 50 de ani, a fost descoperită în 2019 pe un petic izolat de vegetație care a fost tăiat din zona principală cu vegetație a insulei.
Dezvoltarea ei a fost foarte lentă, ceea ce - spun cercetătorii - ar putea fi o explicație pentru trăsăturile ei, care nu sunt la fel de pronunțate ca specimenul găsit în 1906.
Fernanda a fost colectată și plasată în captivitate la Centrul pentru țestoase din Parcul Național Galápagos. Cercetătorii au secvențiat atât genomurile Fernandei, cât și ale specimenului din 1906, iar analiza lor a indicat că cele două țestoase erau distincte genetic de alte specii de broaște țestoase din Galapagos, dar, în același timp, că sunt din aceeași linie genetică.
„A fost o surpriză uriașă că a fost găsită Fernanda. Chiar nu ne așteptam ca pe insula Fernandina să trăiască vreo țestoasă, deși au existat zvonuri despre semne de țestoase acolo de-a lungul deceniilor”, a spus Jensen.
Când a fost găsită, cercetătorii au crezut că Fernanda era originară dintr-o altă insulă Galapagos și că a ajuns cumva pe Fernandina. Țestoasele nu înoată, însă ele pot pluti sau pot fi transportate în timpul furtunilor.
Deși o altă ”broască țestoasă uriașă fantastică” nu a fost găsită din Fernanda, au existat semne încurajatoare, care sugerează că alte 2 până la 3 țestoase ar putea fi pe insulă.
Se crede că există 15 specii de broaște țestoase în Galapagos, conform organizației nonprofit Galápagos Conservancy. Arhipelagul Galapagos este bine cunoscut pentru speciile sale distincte, care au fost studiate de Charles Darwin și au contribuit la teoria sa despre evoluție.
„Găsirea unui exemplar viu dă speranță și deschide, de asemenea, noi întrebări, deoarece încă mai rămân multe mistere”, a spus Adalgisa Caccone, autorul principal al studiului și lector în ecologie și biologie evolutivă la Universitatea Yale, într-un comunicat.