Spania si Italia rasufla usurate dupa summit-ul de la Bruxelles. Bursele europene, in crestere

Dată publicare: 29-06-2012 20:26
Dată actualizare: 22-10-2012 11:32


Spre surpriza generala, la summitul european de la Bruxelles, chiar s-au luat niste decizii. Spania si Italia respira usurate, iar dobanzile la care se imprumuta pe piete au inceput in sfarsit sa scada.

Euro s-a apreciat fata de dolar, iar bursele europene sunt in crestere. Analistii spun totusi ca europenii au reusit sa mai castige niste timp, dar au lasat pe mai tarziu hotararile cu adevarat importante.

Victor Ponta a plecat de la primul lui summit european cu promisiuni ca Romania nu-si pierde fondurile europene, chiar daca nu prea reuseste sa le atraga. Ingrijorarea a venit dupa ce s-a aflat ca pachetul de crestere dorit de Franta urma sa fie finantat si din fonduri structurale nefolosite.

Batalia cea mare s-a dat insa in alta parte. Spania si Italia au amenintat ca nu vor aproba pachetul de crestere, daca nu se adopta si masuri pe termen scurt care sa le salveze de atacurile pietelor.

Dupa negocieri-maraton de aproape 14 ore, liderii europeni au luat o serie de decizii salutate azi de burse. Una dintre ele este ca bancile spaniole vor fi recapitalizate direct de UE, fara ca miliardele respective sa se adauge la uriasa datorie publica a Spaniei'.

Dar pentru ca masura sa nu fie un cec in alb, Spania si tarile care vor ajunge in situatia ei trebuie sa-si supuna bancile controlului unei autoritati europene, cel mai probabil BCE.

Pe de alta parte, la insistentele Italiei, s-a decis ca fondurile de salvare ale Uniunii sa cumpere obligatiuni ale tarilor care au dificultati de finantare, pentru ca dobanzile la care se imprumuta acestea sa scada. In schimb, tarile cu pricina se obliga la mai multa disciplina bugetara.

''Cred ca am luat niste decizii importante, ramanand insa fideli filosofiei noastre ca nu primesti nimic, fara sa dai ceva in schimb'', a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

La summit s-a conturat si o foaie de drum pentru reformarea Uniunii si evitarea crizelor financiare viitoare.

'Liderii europeni au convenit ca, pe termen lung, Europa trebuie sa devina o entitate mai putin faramitata din punct de vedere fiscal si bugetar. Insa masuri concrete in acest sens vor fi anuntate abia la toamna.

Tags: summit,


VIDEO PROTVPLUS.RO