Spania si Italia rasufla usurate dupa summit-ul de la Bruxelles. Bursele europene, in crestere
Spre surpriza generala, la summitul european de la Bruxelles, chiar s-au luat niste decizii. Spania si Italia respira usurate, iar dobanzile la care se imprumuta pe piete au inceput in sfarsit sa scada.
Euro s-a apreciat fata de dolar, iar bursele europene sunt in crestere. Analistii spun totusi ca europenii au reusit sa mai castige niste timp, dar au lasat pe mai tarziu hotararile cu adevarat importante.
Victor Ponta a plecat de la primul lui summit european cu promisiuni ca Romania nu-si pierde fondurile europene, chiar daca nu prea reuseste sa le atraga. Ingrijorarea a venit dupa ce s-a aflat ca pachetul de crestere dorit de Franta urma sa fie finantat si din fonduri structurale nefolosite.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Batalia cea mare s-a dat insa in alta parte. Spania si Italia au amenintat ca nu vor aproba pachetul de crestere, daca nu se adopta si masuri pe termen scurt care sa le salveze de atacurile pietelor.
Dupa negocieri-maraton de aproape 14 ore, liderii europeni au luat o serie de decizii salutate azi de burse. Una dintre ele este ca bancile spaniole vor fi recapitalizate direct de UE, fara ca miliardele respective sa se adauge la uriasa datorie publica a Spaniei'.
Dar pentru ca masura sa nu fie un cec in alb, Spania si tarile care vor ajunge in situatia ei trebuie sa-si supuna bancile controlului unei autoritati europene, cel mai probabil BCE.
Pe de alta parte, la insistentele Italiei, s-a decis ca fondurile de salvare ale Uniunii sa cumpere obligatiuni ale tarilor care au dificultati de finantare, pentru ca dobanzile la care se imprumuta acestea sa scada. In schimb, tarile cu pricina se obliga la mai multa disciplina bugetara.
''Cred ca am luat niste decizii importante, ramanand insa fideli filosofiei noastre ca nu primesti nimic, fara sa dai ceva in schimb'', a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
La summit s-a conturat si o foaie de drum pentru reformarea Uniunii si evitarea crizelor financiare viitoare.
'Liderii europeni au convenit ca, pe termen lung, Europa trebuie sa devina o entitate mai putin faramitata din punct de vedere fiscal si bugetar. Insa masuri concrete in acest sens vor fi anuntate abia la toamna.