Acord pentru pactul de crestere economica, estimat la 120 de miliarde de euro, incheiat la Bruxelles

Dată publicare: 29-06-2012 05:57
Dată actualizare: 03-11-2012 02:22


La Bruxelles, prima zi a summitului european s-a incheiat cu un acord de principiu pentru stimularea economiei europene, greu incercata de criza.

Pe masa discutiilor s-a aflat si bugetul european pentru perioada 2014-2020, iar premierul Victor Ponta a dat asigurari ca fondurile primite de tara noastra nu vor fi reduse.

Primele discutii au fost dedicate stimularii cresterii economice in Uniunea Europeana, iar detalile acordului si suma finala au fost dezvaluite de Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European.

Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European:
"Elementul cheie este ca am decis sa crestem finantarea economiei prin deblocarea a 120 de miliarde de euro, pentru masuri imediate de stimulare economica".

Anuntul a nemultumit Spania si Italia, care au dat de inteles ca nu isi vor da, deocamdata, acordul pentru pactul de crestere economica. Ambele state se imprumuta din ce in ce mai scump de pe pietele financiare si fac presiuni pentru punerea in comun a datoriilor in zona euro. Aceasta optiune a fost respinsa in mai multe randuri de Angela Merkel, care vrea mai intai un control sporit asupra cheltuielilor la nivel national.

La Bruxelles s-a discutat si cadrul financiar multianual pentru 2014-2020. Exista temeri ca statele afectate de criza isi vor reduce contributiile la bugetul comunitar si ca din aceasta cauza fondurile destinate statelor mai mici ar putea fi reduse. Premierul Victor Ponta a dat asigurari ca Romania nu va fi afectata.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Romania, in 2014-2020, nu va avea fonduri europene reduse, nici in ceea ce priveste platile directe, nici cele de politica agricola comuna, nici in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune".

Discutiile au continuat pe timpul noptii. Atentia liderilor europeni s-a concentrat de aceasta data pe gasirea unor solutii de urgenta pentru statele aflate in dificultate, Grecia, Italia, Spania si mai nou Cipru. Este al 20 summit european dedicat crizei, iar sperantele gasirii unei solutii finale sunt din ce in ce mai mici. Marea Britanie a fost prima care si-a exprimat ingrijoararea.

David Cameron, premierul Marii Britanii: "Sunt decizii grele pe care statele membre ale Zonei Euro trebuie sa le ia, dar trebuie sa le incurajam sa ia actiune".


VIDEO PROTVPLUS.RO