Soția polițistului american care l-a ucis pe George Floyd vrea să divorțeze
Kellie Chauvin, soția fostului ofițer de poliție din Minneapolis și fostă câștigătoare a concursului de frumusețe Mrs Minnesota, Derek Chauvin, acuzat că l-ar fi ucis pe George Floyd, a declarat că divorțează, după 10 ani de căsătorie.
Într-o declarație emisă de avocatul ei, Kellie Chauvin susține că este devastată de uciderea lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, care a murit la începutul acestei săptămâni în timp ce se afla în custodia poliției, conform nbcnews.com.
Avocatul lui Kellie Chauvin a declarat că a depus actele de divorț ca urmare a incidentului din această săptămână.
Derek Chauvin se confruntă cu acuzații de omor de gradul trei, după ce în spațiul public a apărut un clip în care polițistul stă cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de mai bine de opt minute și jumătate, deși acesta din urmă a spus, în repetate rânduri, că nu poate să respire.
„Gândurile ei se îndreaptă către familia lui Floyd, către cei care i-au fost dragi și către toți cei afectați de această tragedie”, transmite avocatul lui Kellie Chauvin.
Proteste de amploare în SUA
După moartea lui George Floyd, protestele faţă de violenţa poliţiei au luat amploare în SUA.
Poliţistul considerat vinovat pentru moartea bărbatului a fost arestat, dar manifestanţii continuă să se adune în multe alte oraşe ale Americii, unde au avut loc scene violente.
Cazul readuce în atenția opiniei publice problema rasismului în Statele Unite.
În Minneapolis, sute de protestatari au incendiat secţia de poliţie unde lucrau cei patru ofiţeri acuzaţi pentru moartea unui bărbat de culoare, în urmă cu patru zile. Autorităţile au anunţat că au suficiente dovezi pentru a-l aresta pe poliţistul care a pus genunchiul pe gâtul lui George Floyd.
Mike Freeman, avocat: „Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin e în custodia noastră. Fostul poliţist din Minneapolis a fost pus sub acuzare de procurori pentru crimă şi omucidere”.
Măsura vine după ce, zile la rând, străzile din Minneapolis au fost scena unor proteste extrem de violente. Mii de oameni s-au adunat în mai multe locuri din oraş, au incendiat clădiri şi autoturisme şi au jefuit magazinele.
Preşedintele american Donald Trump a trimis în Minneapolis câteva sute de militari din Garda Naţională, pentru a întări dispozitivul de menţinere a ordinii. Protestele s-au răspândit, însă, în mai multe oraşe mari ale Americii. În Columbus, Ohio, zeci de oameni au atacat clădirea guvernatorului şi au spart geamurile.
Iniţial, protestul a început paşnic, dar lucrurile au devenit violente odată cu lăsarea serii.
În Louisville, Kentucky, şapte persoane au fost rănite în ciocnirile cu forţele de ordine, în timpul unui protest amplificat de uciderea unei tinere de culoare, împuşcată de poliţişti de şase ori într-un raid din martie.
Actorul Jamie Foxx, prezent la unul dintre proteste, a acuzat forţele de ordine că discriminează atunci când e vorba de persoane de culoare.
Jamie Foxx, actor: „De ce atunci când o persoană întră într-o biserică, stă alături de credincioşi, se roagă cu ei apoi scoate un pistol şi provoacă haos... e reţinut? Un bărbat alb. De ce, atunci când e vorba de noi (persoanele de culoare, n.r.), se ajunge la forţă brută?”