Proteste de amploare în SUA, faţă de violenţa poliţiei. Trump: „Când începe jaful, încep şi focurile de armă”

×
Codul embed a fost copiat

În Statele Unite, protestele faţă de violenţa poliţiei au luat amploare, după moartea unui bărbat de culoare în timpul unei arestări abuzive, în oraşul Minneapolis.

Poliţistul considerat vinovat pentru moartea bărbatului a fost arestat, dar manifestanţii continuă să se adune în multe alte oraşe ale Americii, unde au avut loc scene violente.

Pe măsură ce violențele s-au răspândit vineri în zeci de orașe americane, Pentagonul a ordonat Armatei să pună la dispoziție mai multe unități de poliție militară din SUA, pentru a fi desfășurate în Minneapolis.

Militarii din Fort Bragg, Carolina de Nord, și Fort Drum, New York, au primit ordin să fie apți de desfășurare în doar patru ore, dacă sunt chemați, conform huffpost.com.

Militarilor din Fort Carson, Colorado, și Fort Riley, Kansas, li s-a spus să fie gata în 24 de ore.

Citește și
proteste minneapolis
Violențele continuă în Minneapolis. Jurnaliști CNN, arestați când transmiteau LIVE

Ordinele au fost transmise verbal vineri, după ce președintele Donald Trump i-a cerut secretarului Apărării, Mark Esper, opțiuni militare care să ajute la încetarea violențelor din Minneapolis, după ce proteste au degenerat în jafuri și incendieri în unele zone ale orașului.

Cazul readuce în atenția opiniei publice problema rasismului în Statele Unite

 

În Minneapolis, sute de protestatari au incendiat secţia de poliţie unde lucrau cei patru ofiţeri acuzaţi pentru moartea unui bărbat de culoare, în urmă cu patru zile. Autorităţile au anunţat că au suficiente dovezi pentru a-l aresta pe poliţistul care a pus genunchiul pe gâtul lui George Floyd.

Mike Freeman, avocat: „Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin e în custodia noastră. Fostul poliţist din Minneapolis a fost pus sub acuzare de procurori pentru crimă şi omucidere”.

Măsura vine după ce, zile la rând, străzile din Minneapolis au fost scena unor proteste extrem de violente. Mii de oameni s-au adunat în mai multe locuri din oraş, au incendiat clădiri şi autoturisme şi au jefuit magazinele.

Preşedintele american Donald Trump a trimis în Minneapolis câteva sute de militari din Garda Naţională, pentru a întări dispozitivul de menţinere a ordinii. Protestele s-au răspândit, însă, în mai multe oraşe mari ale Americii. În Columbus, Ohio, zeci de oameni au atacat clădirea guvernatorului şi au spart geamurile.

Iniţial, protestul a început paşnic, dar lucrurile au devenit violente odată cu lăsarea serii.

În Louisville, Kentucky, şapte persoane au fost rănite în ciocnirile cu forţele de ordine, în timpul unui protest amplificat de uciderea unei tinere de culoare, împuşcată de poliţişti de şase ori într-un raid din martie.

Actorul Jamie Foxx, prezent la unul dintre proteste, a acuzat forţele de ordine că discriminează atunci când e vorba de persoane de culoare.

Jamie Foxx, actor: „De ce atunci când o persoană întră într-o biserică, stă alături de credincioşi, se roagă cu ei apoi scoate un pistol şi provoacă haos... e reţinut? Un bărbat alb. De ce, atunci când e vorba de noi (persoanele de culoare, n.r.), se ajunge la forţă brută?”

Reporter CNN, arestat în direct

 

Poliţiştii au făcut exces de zel şi l-au arestat şi pe reporterul CNN Omar Jimenez, care transmitea live de la locul protestelor din Minneapolis. Decizia poliţiştilor rămâne inexplicabilă, întrucat scena era cu totul pașnică, iar echipa CNN era dispusă să coopereze pe deplin.

Ulterior și colegii lui, un producător și un cameraman, au fost încătușați.

Poliția din Minnesota susţine că nu avea certitudinea că cei trei sunt jurnalişti şi au fost arestaţi în timpul operaţiunilor de restabilire a ordinii. Echipa CNN a fost eliberată la scurt timp după aceea, iar guvernatorul Minnesotei Tim Walz l-a sunat personal pe directorul CNN ca să prezinte scuze.

Omar Jimenez, corespondent CNN: „Îmi oferă un pic de consolare faptul că voi ați văzut ce se întâmplă, eu chiar am trăit faza, iar țara vedea ce se întâmplă în timp real. Oamenii nu trebuie să tranşeze dacă îmi cred sau nu povestea. Nu e trecută prin niciun filtru. Ați văzut cu ochii voștri”.

De ce a fost arestat George Floyd

 

Incidentul nu face decât să tensioneze și mai mult atmosfera, deja explozivă, după ce un bărbat de culoare, neînarmat şi paşnic, a murit în cursul arestării.

Bănuit că încercase să plătească într-un magazin cu o bancnotă de 20 de dolari falsă, George Floyd nu a opus rezistență, după cum se vede din imaginile filmate de diverși martori. Polițiștii l-au imobilizat, iar unul dintre ei l-a ținut cu genunchiul pe asfalt. Bărbatul l-a implorat în mod repetat să înceteze, pentru că nu poate respira.

Bărbatul s-a stins la spital, la scurt timp după aceste momente.

Cazul s-a complicat și mai mult odată cu intervenţia preşedintelui Donald Trump, vizând manifestațiile scăpate de sub control.

„Aceşti bandiți dezonorează memoria lui George Floyd şi nu voi permite să se întâmple asta. Tocmai am discutat cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că Armata e cu el până la capăt. Orice dificultate şi ne vom asuma controlul dar, când începe jaful, încep şi focurile de armă. Mulţumesc!”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Postarea a atras imediat un comentariu din partea celor de la Twitter, care au precizat că „textul încalcă regulile Twitter privind glorificarea violenţei”, a treia oară când gigantul social media marchează o postare a preşedintelui american, în decurs de o săptămână.

Trump s-a înfuriat și a răspuns cu un nou mesaj, în care a făcut apel la „reglementarea” platformei de social media.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ofițerul american, filmat în timp ce stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd a fost arestat
Ofițerul american, filmat în timp ce stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd a fost arestat

Derek Chauvin, ofițerul de poliție care a fost filmat în timp ce statea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, a fost arestat, transmite BBC.

Violențele continuă în Minneapolis. Jurnaliști CNN, arestați când transmiteau LIVE
Violențele continuă în Minneapolis. Jurnaliști CNN, arestați când transmiteau LIVE

Jurnalistul CNN Omar Jimenez a fost arestat, vineri, chiar în timp ce transmitea în direct din mijlocul protestelor din Minneapolis.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.