Solutia americanilor pentru un job in vreme de criza: recalificarea
Din America pana in Spania si din Japonia pana in Romania, somajul este o problema acuta si generalizata. O dezbatere care ii imparte pe economisti in mai multe tabere se refera la soarta fostelor slujbe.
Vor fi o acestea recuperate ori sunt pierdute pe vecie?
O postliceala din Manhattan este asaltata de inscrieri din partea celor dornici sa devina asistenti medicali. Printre ei se numara si Jeff. Ramas fara jobul din constructii, el a optat pentru o schimbare radicala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi economia americana da semne timide de redresare, peste 14 milioane de oameni inca sunt someri. Iar pentru ei cea mai buna solutie ar fi recalificarea, afirma specialistii.
"Situatia s-a schimbat radical, somerii au nevoie de noi abilitati ca sa reintre pe piata muncii pentru ca vechile lor slujbe sunt pierdute pentru totdeauna", sustine Faith Takes, presedintele Organizatiei pentru Promovarea Educatiei.
O parte a problemei o constituie abundenta de lucratori chinezi ori indieni dispusi sa execute aceleasi sarcini pentru o fractiune din salariul unui american. Un impact si mai mare il au insa schimbarile structurale, precum progresul tehnlologic.
"Chiar daca ai o mica afacere care merge bine, acum ai la indemana tehnologii care te ajuta sa te lipsesti de un angajat suplimentar. Exista, de pilda, softuri pentru contabilitate Acestea te ajuta sa faci singur sarcini pentru care in urma cu 5 -10 ani ai fi angajat un contabil", a declarat Zachary Karabell, presedinte River Twice Research.
Pe de alta parte, criza creditelor imobiliare limiteaza drastic libertatea de miscare a oamenilor, care odinioara se mutau usor dintr-un stat in altul pentru o slujba mai buna.
Nu toti expertii sunt insa convinsi ca slujbele recent pierdute ar fi irecuperabile. In opinia lor, sincopa e doar temporara, fiind strict legata de recesiunea globala. De pilda, compania Ford a anuntat ca in 2012 va reinfiinta 7.000 de posturi.