Soldații ruși fac ravagii după ce se întorc acasă de pe front. Condamnările pentru crimă au crescut cu 900%
Personalul militar rus a fost condamnat pentru 116 crime în 2023, a raportat Mediazona, un site de știri local.
Este o creștere de aproape 900% față de anul precedent, când au existat 13 condamnări, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie pe X.
Datele au provenit din statisticile publicate de Direcția Judiciară a Curții Supreme privind activitatea instanțelor pentru anul 2023, a spus Mediazona.
Condiții precum tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și desensibilizarea la violență, crescute pe câmpul de luptă, persistă adesea mult timp după încheierea conflictului.
Alcoolismul și abuzul de droguri exacerba aceste probleme, a declarat săptămâna trecută Ministerul Apărării din Regatul Unit.
”Numărul mare de omucideri comise de soldații ruși în serviciu și veterani se datorează probabil în parte din cauza problemelor cronice de sănătate mintală precară, legate de război”, scrie acesta.
La aceasta se adaugă revenirea la viața civilă a foștilor condamnați care s-au oferit voluntar pentru a servi în Ucraina și a-și asigura libertatea. Erau bărbați cu o predispoziție preexistentă pentru criminalitate și violență extremă, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Citând-o pe Olga Romanova, șefa ”Rusia în Spatele Gratiilor”, The New York Times a raportat că 15.000 de prizonieri grațiați s-au întors în societatea rusă după ce au servit în unități militare penale, precum Wagner Group și Storm Z.
The New York Times raportează cazuri detaliate de prizonieri condamnați din Rusia cărora grupul de mercenari Wagner le oferă o masă caldă și libertate dacă acceptă să lupte în Ucraina.
Un fost prizonier-soldat Wagner a fost condamnat de tribunalul Kirov pe 24 aprilie 2024 la 22 de ani pentru infracțiunile de ucidere și violare a unei femei în vârstă după eliberare, a declarat ministerul apărării britanic.
Când fostul prizonier și recidivant Viktor Savvinov a fost grațiat după ce a servit în Ucraina la începutul acestui an, se presupune că el a ucis în stare de ebrietate două persoane la întoarcerea în satul său natal, spun rapoartele.
„Este o poveste despre violența invizibilă”, a declarat Kirill Titaev, sociolog rus și expert în criminologie la Yale, pentru NYT.
„Este o mare problemă pentru societate, dar ei nu o recunosc”.
Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a calificat „inevitabil” riscul ca condamnații grațiați să recidică după eliberare, potrivit NYT.
„Dar consecințele negative sunt minime”, a spus Putin.
În martie, s-a raportat că Rusia a apelat la atât de mulți deținuți pentru a-și alimenta efortul de război în Ucraina, încât închide unele închisori.
Sursa: Business Insider
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, crima, soldati, condamnare, rusi,
Dată publicare:
06-05-2024 10:37