Soldații de elită care se lasă foarte rar filmați s-au antrenat în estul Ucrainei. „E foarte tensionată situația aici”

21-09-2020 08:20


Pe fondul tensiunilor persistente din regiune, în ultimele zile, sute de militari britanici s-au antrenat în estul Ucrainei, practic în curtea din spate a Rusiei, alături de armata țării-gazdă.

La exerciții au participat și membri ai unei unități secrete, pregătiți să acționeze în spatele liniilor inamice.

Soldații unității de elită britanice Pathfinders - Călăuzele sunt antrenați să se parașuteze în spatele liniilor inamice, adesea de la altitudine foarte înaltă, înainte să-și deschidă parașutele foarte jos, ca să nu fie detectați de radar. Militarii operează în echipe restrânse și pătrund în zonele de conflict cu câteva zile înaintea unităților principale de armată, pentru a securiza teritoriul. Misiunile lor sunt secrete, așa că se lasă foarte rar filmați.

În cadrul exercițiului, sute de militari britanici ai Brigăzii a 16-a Aeropurtate s-au parașutat din avioane C-130 Hercules, în cel mai amplu salt al forțelor regale din ultimele decenii.

Discuție reporter - Major James Athow-Frost, UK 16 Air Assault Brigade
- E foarte tensionată situația aici și de aceea cred că e important să ne arătăm sprijinul față de Ucraina.
- Vor trece neobservate aceste exerciții?
- Nu, nu cred, oricum, sper că nu.
- Asta e și ideea...
- Exact.

Exercițiul comun a avut loc nu departe de frontiera cu Crimeea și a fost conceput ca o afișare deliberată a solidarității cu Ucraina în fața agresiunii ruse.

Discuție cu Yevhan Moysiuk, Ukrainian Commander General
- Cum ați caracteriza în acest moment amenințarea rusă?
- E tot mai puternică, acum când Rusia încearcă să instaleze baze militare permanente de-a lungul graniței cu Ucraina. Mesajul pentru Rusia este că Marea Britanie este un partener adevărat și de nădejde, care ne-ar ajuta la greu.

În estul Ucrainei, încă se duc lupte cu separatiștii pro-ruși, iar în Belarusul învecinat se mențin tensiunile izbucnite după controversatele alegeri prezidențiale din urmă cu 6 săptămâni. Președintele contestat la Belarusului susține că NATO și-a masat trupe la frontierele țării. Chiar dacă Organizația Tratatului Nord-Atlantic a negat categoric, imaginea a sute de parașutiști britanici în estul Ucrainei, nu departe de Crimeea, nu avea cum să treacă neobservată la Moscova și Minsk.

Tags: soldati, ucraina, rusia,

VIDEO PROTVPLUS.RO