Fitch avertizeaza: iesirea Greciei din Zona Euro va retrograda toate tarile cu moneda unica
Dupa doua incercari esuate, grecii s-au apropiat in sfarsit de un acord ca sa formeze un guvern. Cel mai probabil il vor conduce socialistii, clasati pe locul trei la alegeri, aceeasi care au condus tara cand a izbucnit criza datoriilor.
Viitorii guvernanti sugereaza ca ar trebui renegociate imprumuturile cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. In nici un caz, au replicat nemtii, siguri ca zona Euro poate supravietui si fara Grecia.
Agentia de evaluare Fitch a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro va avea un impact negativ asupra ratingurilor celorlalte state din uniunea monetara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Socialistii au convins un partid de stanga moderat sa li se alature lor si conservatorilor intr-un guvern de coalitie. Insa votul populatiei, care nu mai vrea austeritate, trebuie respectat.
''Vrem sa formam un guvern care sa gestioneze renuntarea definitiva si in siguranta la Memorandum, in cel mult trei ani. Iar Grecia sa ramana in Zona Euro in conditii mai bune, nu mai rele, pentru populatie'', a declarat Evangelos Venizelos, liderul socialistilor.
Ori una, ori alta, a venit azi replica prompta a nemtilor, prin ministrul de externe Guido Westerwelle: "De Grecia depinde daca va avea sau nu un viitor in Zona Euro. Vrem sa ajutam Grecia si o vom face, dar Grecia trebuie sa vrea sa fie ajutata".
Daca n-ar mai fi in Zona Euro, Grecia si-ar putea devaloriza moneda. Timp de doi ani, europenii nici n-au vrut sa auda de asa ceva, pentru ca nimeni nu stie cat de grave ar fi efectele asupra celorlalte tari europene.
Potrivit analistilor, Guvernul grec nu va face anuntul la televizor, ci pur si simplu va inceta sa-si mai plateasca datoriile, intrand in faliment. Asta ar afecta grav credibilitatea monedei euro, iar Greciei i se va cere sa renunte la ea.
Numai ca sa-si tipareasca noua drahma, Grecia va avea nevoie de cel putin patru luni, spun expertii. Iar drahma s-ar devaloriza vazand cu ochii si pe termen scurt, nivelul de trai ar scadea si mai mult. Nimeni n-ar mai imprumuta statul grec, care ar trebui sa se descurce de unul singur.