Soarta Brexitului se decide în această săptămână. Ce opțiuni are Marea Britanie
Soarta Brexitului urmează să fie decisă săptămâna aceasta, după eforturi semnificative din partea Marii Britanii și ale Uniunii Europene de a ajunge la un acord, relatează AFP.
Prim-ministrul Boris Johnson își va prezenta luni în cadrul Discursului Reginei programul de politică națională și va pune accentul pe dorința sa de a realiza Brexitul la data de 31 octombrie, conform Agerpres.
În ceea ce privește negocierile „intensive” de pe durata weekendului, atât Londra cât și Bruxellesul au transmis că nu au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește problema de la frontiera irlandeză.
„Rămâne mult de lucru pentru a depăşi impasul”, a declarat duminică negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.
Boris Johnson a transmis că un acord este încă posibil, dar rămâne „multă muncă de depus”.
Discuţiile tehnice continuă luni, dar este prea puţin timp la dispoziţie pentru ca cele două tabere să reuşească să ajungă la un acord.
Liderii europeni se vor reuni joi şi vineri pentru un summit la Bruxelles, prezentat drept ultima şansă pentru a se putea evita o ieşire din UE fără acord sau o a treia amânare, care ar prelungi incertitudinea privind calea pe care o va urma Regatul Unit după 46 de ani în Uniunea Europeană.
Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să ajungă la un numitor comun asupra modului în care se poate evita o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) şi Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE.
După ce planul său prezentat la începutul lunii octombrie a fost respins de europeni, Boris Johnson i-a prezentat joi noi propuneri omologului său irlandez Leo Varadkar. După întâlnire, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că a primit "semnale promiţătoare" de la Varadkar, adăugând că "până şi cea mai mică şansă" de acord trebuie valorificată.
Dacă va reuşi să ajungă la un acord cu UE, Boris Johnson va avea apoi de trecut un alt obstacol - acela de a convinge parlamentul britanic, unul extrem de divizat asupra Brexitului.
Deputaţii de la Londra, care au respins deja de trei ori acordul negociat de fostul premier Theresa May, se vor reuni într-o şedinţă extraordinară pe 19 octombrie, pentru prima dată într-o sâmbătă după conflictul din insulele Falkland (Malvine) cu Argentina, din 1982.
„În comparaţie cu parlamentul britanic, un sfinx egiptean este o carte deschisă”, a comentat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
În absenţa convenirii unui acord până la 19 octombrie, o lege adoptată în septembrie îl obligă pe prim-ministrul britanic să solicite o amânare de trei luni a Brexitului. Boris Johnson a repetat categoric că nu va cere amânarea, dar lucrurile continuă să fie neclare asupra manierei în care premierul britanic va acţiona în continuare.
Această cerere de amânare ar trebui să fie aprobată în unanimitate de celelalte state membre.
Profunzimea crizei politice este atât de mare în Regatul Unit încât alegerile parlamentare anticipate par să fie inevitabile în următoarele luni, încheie AFP.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, londra, ue, bruxelles, brexit,
Dată publicare:
14-10-2019 12:38