Negocierile pe tema Brexit se vor „intensifica” în următoarele zile

Ultima actualizare: 11-10-2019 17:51
brexit
AFP

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au convenit vineri să intensifice în zilele următoare discuţiile asupra noilor propuneri avansate de Administrația de la Londra privind un nou acord de Brexit.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson și omologul său irlandez Leo Varadkar, relatează Agerpres.

„Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit să intensifice discuţiile în zilele următoare”, a anunţat Comisia Europeană, după ce negociatorul-şef pentru Brexit al UE, Michel Barnier, a informat statele membre despre convorbirile cu omologul său britanic.

Săptămâna viitoare, liderii Uniunii Europene se vor întâlni în cadrul unui summit la Bruxelles, în cadrul căruia ambele părţi speră că se va putea finaliza un acord.

Premierul britanic Boris Johnson a insistat că Brexitul se va produce pe 31 octombrie, în pofida faptului că este obligat legal să solicite o amânare dacă nu a obţinut un nou acord până sâmbăta viitoare.

„Poziţia UE rămâne aceeaşi”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

CE a precizat că un acord trebuie să conţină „o soluţie operativă din punct de vedere legal” pentru evitarea unei frontiere dure pe insula Irlanda, protejând în acelaşi timp economia insulei, acordul de pace din Vinerea Mare şi piaţa unică a Uniunii Europene.

Joi, Johnson s-a întâlnit cu omologul său irlandez Leo Varadkar pentru a discuta moduri de rezolvare a problemei de la frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, după ce Londra a prezentat noi propuneri pentru înlocuirea mecanismului "backstop" din prezentul proiect de acord.

După întâlnire, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat că a primit „semnale promiţătoare” de la Varadkar, adăugând că „până şi cea mai mică şansă” de acord trebuie valorificată.

El a precizat totuşi că Regatul Unit nu a avansat până în prezent o propunere „pe care să se poată lucra, realistă”.

Administrația de la Londra a avansat în mai multe zone-cheie de preocupare pentru UE pentru ca negocierile să înceapă, a declarat vineri o sursă diplomatică sub protecţia anonimatului. Anterior, Barnier a avut convorbiri cu ministrul britanic pentru Brexit Stephen Barclay.

UE va evalua luni progresul înregistrat, a mai precizat Comisia Europeană.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO