Situație extrem de tensionată în SUA, înainte de alegeri. Lupta electorală pare că dezbină întreaga țară
Într-o declarație electorală, președintele american spune că nu este politician și nu joacă întotdeauna după regulile de la Washington.
Donald Trump contestă practic sistemul pe care l-a condus în ultimii patru ani. Cu trei zile înainte de alegerile din Statele Unite, numărul celor care au votat deja în persoană ori prin corespondență a depășit 80 de milioane.
Peste trei zile, americanii nu-l aleg doar pe locatarul Casei Albe. Sunt în joc și cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 35 dintre cele 100 de mandate din Senat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În plus, alegătorii din 32 de state americane şi Districtul Columbia trebuie să se pronunţe şi în probleme, cum ar fi: dreptul la avort și taxe, sau legalizarea unor ciuperci halucinogene.
Donald Trump a vorbit în fața câtorva mii de susținători adunați, fără măşti și fără distanțare socială, în Tampa, Florida.
La câteva sute de kilometri depărtare, Joe Biden a participat la un miting organizat într-o parcare, iar susținătorii l-au ascultat din mașini.
Donald Trump: "Democraţii zic că din cauza virusului nu vine lumea la mitingurile lor. Nici vorbă, vă spun eu, pur şi simplu la ei nu vine nimeni. Punct! Iar asta e sondajul suprem!"
În timp ce Donald Trump se lăuda cu situaţia economică a ţării, Biden l-a criticat pentru gestionarea dezastruoasă a pandemiei.
În ultimele 24 de ore, Statele Unite au raportat un record de 88 de mii de noi cazuri de infectare.
Jeffrey Gold, Chancellor, University of Nebraska Medical Center: "Putem să ne pierdem timpul văicărindu-ne cum am ajuns în situaţia asta. Fie că e schimbarea vremii, deschiderea şcolilor, campionatele universitare sau oboseala pandemică. Dar, orice ar fi, trebuie să facem faţă."
Însă, în ajun de alegeri, taberele sunt parcă mai radicalizate ca niciodată. În orăşelul Carlock din Illinois, democraţii şi republicanii sunt atât de dezbinaţi încât nu suporta să-şi petreacă nici eternitatea împreună.
Aşa că orăşelul are două cimitire, unul pentru democraţi, altul pentru republicani. Iar femei democrate din toată ţara au înfiinţat pe internet un grup intitulat sugestiv "neveste lamentabililor". Cu alte cuvinte, democrate măritate cu fanii înfocaţi ai republicanului Trump, un fel de frăţie a soţiilor disperate.
Mulţi americani se tem că urmează o perioadă post-electorală tensionată. În centrul Washingtonului, unii proprietari au început să-şi baricadeze magazinele de teama unor violenţe de stradă.