Harta ţării devine tot mai roşie. În ciuda tratamentului, Sars-Cov-2 devine tot mai rezistent. Situația din spitale
Cu fiecare zi care trece, România înregistrează tot mai multe cazuri de Covid-19, iar boala îi răpune și pe cei tineri.
Un artist de doar 37 de ani s-a stins la Iași, dupa ce medicii au încercat zile în șir să-l țină în viață.
Din păcate, numărul celor internați la terapie intensivă se apropie de o mie și tot mai multe județe intră în scenariul roșu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Silviu Huțanu a fost internat acum aproape trei săptămâni într-un spital suport Covid din Iaşi. Starea lui s-a agravat treptat, iar pe 17 octombrie a fost mutat la terapie intensivă. Familia a făcut apeluri disperate pe reţelele de socializare pentru plasmă hiperimună. Silviu respira greu, plămânii săi erau afectaţi în proporţie de 75%.
Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: „Cu toate tratamentele făcute, s-a aplicat tot protocolul naţional, oxigenoterapei, plasmă, Remdesivir, pacientul s-a agravat ajungând la o afectare de 95% pe parcursul internării şi s-a stins din viaţă ieri. S-a făcut tot posibilul. Evoluţia a fost nefavorabilă”.
Silviu cânta într-o trupă, era un om vesel şi credincios. În ultima postare de pe Facebook, cu doar câteva zile înainte să afle că este pozitiv, îşi îndemnă prietenii să ia tot ce este frumos şi bun din viaţă. Suferea de hipertensiune şi obezitate gradul 1. Astăzi a fost înmormântat.
Cifre care ne dau fiori
Datele arată ca în ultimele 24 de ore, 103 oameni au murit şi 6.546 au aflat că sunt infectaţi. La terapie intensivă, unde sunt tot mai puţine locuri, sunt internaţi 917 pacienţi, cu 50 mai mulţi faţă de ieri. Un număr care dă fiori.
Sălajul are cea mai mare rată de infectare din ţară, 4,3 infectări la mia de locuitori. În spitalul judeţean din Zalău, mai bine de 20% din personalul medical este infectat, 69 de persoane în total. Colegii lor sunt epuizaţi.
Ramona Marincaș, director îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă Zalău: „E foarte greu şi noi ducem o luptă continuă de la o zi la alta. Sunt şapte locuti la ATI şi toate sunt ocupate. Cazurile urgente încercam să le redirecţionăm. Noi lucrăm toată ziua, mergem acasă să mâncăm, ne odihnim puţin şi apoi o luăm de la capăt”.
Medicii atrag atenţia că, în ciuda tratamentului, virusul devine mai rezistent.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Dacă în prima parte a pandemiei formele simptomatice de boală prezentau test PCR negativ şi la 14 sau 21 de zile, în momentul acesta formele simptomatice prezintă acest test negativ după 4 sau 6 săptămâni, iar simptomatologia cedează mai greu”.
Harta ţării devine tot mai roşie, se înmulţesc zonele în care sunt peste trei persoane infectate la mia de locuritori. În ultimele ore, în scenariul roşu au intrat judeţele Arad, Sibiu, Bihor şi Mureş. În Arad, Direcţia de Sănătate Publică le cere ajutorul medicii şi asistenţilor şcolari, dar şi salvărilor private pentru a ajuta la testările pentru Covid. Solicitările s-au triplat în ultima vreme.
Horea Timiș, director DSP Arad: „Suntem depăşiţi la capacitatea de transport. Se cauta soluţii. Ne-au ajutat şi pompierii şi SMURD au pus maşini la dispoziţie şi tot nu avem destule resurse. Astăzi vom discuta ce instituţii ne mai pot ajuta pe partea de recoltare”.
Vineri seară, în secţiile de terapie intensivă sunt aproape o mie de oameni. În toată ţara, la ATI sunt 3.000 de mii de paturi, pentru toate afecţiunile. Atât au putut cei care ne conduc de 30 de ani să facă pentru sănătatea românească, iar acum doar cârpim şi tot auzim promisiuni. În plus, avem lipsuri mari la capitolul personal medical. Aşa că mai bine să evităm să ne îmbolnăvim, pentru că în spitale este foarte posibil să ajungem în situaţia în care medicii să aleagă cine beneficiază de tratament şi cine nu. Protejaţi-vă!