Situație dramatică la nivel mondial. Tot mai multe țări sunt pe punctul de a intra în criză
Cu fiecare zi ce trece, se înmulțesc semnele unei crize economice globale. În Statele Unite, numai în ultima săptămână, au depus cereri de șomaj, 6,6 milioane de oameni, o creștere cu 3000% față de luna trecută.
În Franța, autoritățile tocmai au anunțat că un salariat din 5 a intrat în șomaj parțial, luna trecută, adică 4 milioane de oameni. Și în Spania, în martie, s-au pierdut 834 de mii de slujbe.
Comisia Europeană a propus un fond de 100 de miliarde de euro, din care statele membre vor putea împrumuta pentru a susține direct angajații.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Se va institui program de lucru redus, urmând ca o parte din salariu să fie achitată de guverne, din fondul amintit.
Locuitorii din Napoli au început să atârne din balcoane coşuri în care pun paste gătite şi alte alimente pentru cei care nu mai au ce mânca din cauza pandemiei.
"Te rog lasă ceva înăuntru dacă poţi, şi ia orice ai nevoie", este mesajul postat pe exteriorul coşului.
Angelo Picone: ''Suntem toţi în aceeaşi barcă şi trebuie să vâslim în aceeaşi direcţie. Italienii şi mai ales napoletanii au reacţionat formidabil.''
Pe măsură ce tot mai mulţi oameni rămân fără bani, şi în magazine sunt prevăzute recipiente pentru donaţii.
Ivo Poggiani: ''În zona caselor, la ieşirea din 60 de supermarketuri, este pus un cărucior al solidarităţii în care cine poate lăsa ceva pentru cei mai nevoiaşi.''
Iar sărăcia nu-şi arată colţii doar în sudul sărac al Italiei. Mulţi oameni se văd siliţi să renunţe la bunuri de valoare ca să facă rost de bani pentru mâncare sau alte produse de strictă necesitate.
Şi peste Ocean sunt tot mai multe semne ale recesiunii. Milioane de oameni şi-au depus actele pentru şomaj, iar mulţi dintre ei se tem că vor rămâne fără un acoperiş deasupra capului în zilele următoare.
Jas Wheeler, Burlington, Vermont resident: "Am fost concediată din cauza pandemiei de COVID-19. Sunt îngrijorată cum o să-mi plătesc chiria şi, în acelaşi timp, abia am luat un credit pentru o casă, aşa că nu ştiu cum o să plătesc prima rată, pe întâi mai."
Miercuri, în prima zi a lunii, chiriaşii americani ar fi trebuit să livreze în conturile proprietarilor în jur de 50 de miliarde de dolari. Surprinzător sau nu, mulţi proprietari au trimis somaţii chiriaşilor în care îi ameninţa cu evacuarea.
Şi chiria nu e singură grijă. Această mamă şomeră din New York îşi făcea bugetul de la lună la luna bizuindu-se pe faptul că amândoi copiii mâncau dimineaţa şi la prânz la grădiniţă şi şcoala. Acum însă şcolile au fost închise pentru o perioadă nedeterminată.
Guvernul american a promis că le va oferi celor afectaţi de repercusiunile economice ale pandemiei câte 1.200 de dolari, plus 500 de dolari pentru fiecare copil, ca să îi ajute să treacă peste această perioadă. Insă banii vor ajunge în conturile oamenilor după săptămâni întregi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!