Situație critică în Israel. Locuitorii stau în adăposturi, după ce islamiștii au lansat din nou sute de rachete
Situația este critică în Israel. De ore în șir, locuitorii din Așkelon, Așdod, ori Tel Aviv stau în adăposturi, după ce islamiștii au lansat, din nou, sute de rachete. Salvele de proiectile au făcut cel puțin două victime.
Marți seara este programată o ședință a cabinetului de securitate israelian, pentru a se decide ce este de făcut în continuare. Implicațiile și riscurile unei posibile ofensive terestre sunt semnificative, mai ales că pe lista morților și a răpiților sunt cetățeni din 14 state. De cealaltă parte, bombardamentele israeliene au ucis peste 800 de palestinieni și au rănit mai mult de 4.000. Națiunile Unite au cerut instituirea unor coridoare umanitare pentru civilii palestinieni rămași fără combustibil, electricitate, apă și mâncare.
Rachetele Hamas continuă să terorizeze comunitățile israeliene. Sirenele au sunat chiar în momentul in care rudele își luau ramas bun de la un soldat în vârstă de 20 de ani, ucis sâmbătă.
Autoritățile de la Ierusalim susțin că a fost securizată în întregime granița cu Gaza, însă confruntările sângeroase s-au ținut lanț până aseara. Imagini surprind polițiști israelieni angajați într-un schimb intens de focuri cu teroriști în kibutul Nir Am. Scenele s-au petrecut înainte să fie anihilate și ultimele cuiburi de militanți Hamas. În urma confruntării, israelienii salvează un grup numeros de ostatici, atât soldați cât și civili.
Între timp, raidurile aeriene asupra Fâșiei Gaza continuă fără răgaz. Sunt țintite depozite de armament, fabrici de armament și centre de comandă.
O jurnalistă a fost surprinsă de un bombardament în apartamentul unei familii.
Jurnalistă: „S-au adunat cu toții și stau cât mai departe de fereastră. Oamenii strigă după ambulanțe, dar nu e niciuna în jur."
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Hamas va înțelege că, atacându-ne, a făcut o greșeală de proporții istorice. Va plăti un preț care nu va fi uitat decenii, nici de către Hamas, nici de ceilalți dușmani ai Israelului."
Acestea sunt urmările unui raid aerian asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul fâșiei Gaza. Iar atacurile cu rachete aproape ca au ras de pe fața pământului localitatea Beit Hanoun, din nord-estul teritoriului. Stocurile de rachete Hamas ar fi însă, bine protejate, în subteran, după cum arată aceste imagini postate de gruparea integristă pe internet.
Ca să le anihileze, liderii israelieni iau serios în calcul o incursiune terestră. 4 divizii armate au fost trimise la granița cu Fâșia Gaza, iar israelienii au primit instrucțiuni să-și facă provizii de apă și alimente pentru a rezista în buncăre cel puțin trei zile.
Ali Barakeh, comandant Hamas din Liban: „Poporul palestinian va fi răbdător și va rezista. Avem rezerve care ne vor ajunge luni de zile. Nu suntem rupți de lume. Am rezistat 51 de zile în războiul din 2014 și suntem pregătiți să rezistăm multe luni. Dar Netanyahu va avea răbdare? Populația din Tel Aviv va avea răbdare să aștepte în adăposturi?"
Dominic Waghorn, Sky News: „Ne aflăm în partea de nord, la doar câțiva kilometri de granița dintre Israel și Fâșia Gaza, iar în spatele meu este o mobilizare extraordinară de blindate grele israeliene. Pe terenul de acolo am numărat cel puțin 40 de tancuri israeliene, dar mai sunt alte două coloane care se întind dincolo de linia orizontului, așa că este imposibil de spus câte (blindate) sunt exact. Acolo sunt, de asemenea, transportoare blindate și buldozere D9. Vorbim de buldozerele blindate pe care israelienii le-au folosit pentru a-și croi drum prin zonele rezidențiale aglomerate, zonele dens populate din Fâșia Gaza, asta ca să vă faceți o idee despre ce îi așteaptă pe locuitorii din Fâșia Gaza."
Însă, o ofensivă terestră implică riscuri enorme. Atât pentru soldați, cât și pentru soarta ostaticilor.
Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Qassam, aripa militară a grupării palestiniene Hamas: „De fiecare dată când compatrioții noștri vor fi atacați fără avertisment prealabil, vom executa câte un civil ostatic și vom difuza înregistrarea. Israelul va fi responsabil de moartea fiecăruia. Mingea e în terenul Israelului.”
Israelul masează forțe armate și în nord, la granița cu Libanul, unde și marți combatanți Hezbollah au efectuat o incursiune masivă cu parapantele pe înălțimile Golanm, vizând infiltrarea pe teritoriul israelian.
Dennis Ross, CNN: „Trebui să înțelegem că Hezbollah reprezintă o amenințare militară mult mai severă decât Hamas. Hezbollah deține cel puțin 150.000 de rachete. Ar putea lansa zilnic câte 3 mii de rachete (spre nordul Israelului). Pe de altă parte, cei din Hezbollah sunt conștienți de potențială riposta a Israelului. Amprentele Iranului sunt peste tot, la vedere.”
De altfel, liderii de la Teheran nu-și ascund satisfacția.
Ayatollah Khamenei, liderul suprem al Iranului: „În ceea ce privește evenimentele din 7 octombrie, regimul sionist uzurpator s-a confruntat cu un eșec tactic și de informații ireparabil. Și insist pe ireperabil. Sărutăm mâinile și frunțile geniului care a conceput acest plan și îmbrățișam tineretul palestinian.”
Previzibil, președintele rus dă vina pe americani pentru exacerbarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, care - de altfel - îi slujesc de minune interesele.
Vladimir Putin: „Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care au încercat să monopolizeze rezolvarea (conflictului).”
Între timp, la Washington, administrația Biden caută cele mai bune soluții pentru a-și sprijini aliatul strategic.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Forțele americane care au ajuns în spațiul maritim mediteranean sunt forțe puternice, cu un portavion, cu zeci de avioane, cu nave, cu mii de rachete și armament, iar coordonarea dintre noi este una foarte strânsă."