Ambasadorul României în Israel: Situația românilor e sub control. Sunt sute de solicitări de repatriere pe zi
Situaţia românilor aflaţi în Israel este sub control şi este foarte diversă, cu sute de solicitări de repatriere, a declarat marţi ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, pentru Agerpres.
El a precizat că au fost grupuri şi turişti individuali care au venit după încetarea ostilităţilor şi a bombardamentelor. De asemenea, sunt și persoane care au bilete anulate de la companii care nu mai operează zboruri din şi spre Israel. Aceştia din urmă, a precizat el, sunt prima prioritate a autorităţilor române.
În plus, există români care au bilete, dar vor să plece mai repede pentru că nu se simt în siguranţă.
„Sunt sute de solicitări pe zi, patru - cinci avioane în fiecare zi. (...) Cifrele fluctuează foarte mult de la o zi la alta şi de la o oră la alta. Sunt sute de oameni care pleacă în fiecare zi şi sute de cereri noi. Sperăm că în câteva zile această presiune asupra colegilor noştri de la Consulat şi asupra TAROM-ului se va diminua", a spus Radu Ioanid.
Cursele care aduc românii din Israel sunt operate de TAROM, care a suplimentat zborurile, dar şi de companii private.
„Nu știm dacă situația militară nu va escalada”
Ioanid îi sfătuieşte pe românii care vor să meargă în Israel să nu o facă dacă nu au o urgenţă profesională sau de familie. „Nu este momentul potrivit", a subliniat el.
„Nu ştim dacă situaţia militară nu va escalada. Şi, dacă se întâmplă să se închidă aeroportul pentru câteva zile, va fi foarte greu de plecat. Nu imposibil, dar foarte complicat - prin Iordania sau prin Portul Haifa. Nu vrem să ajungem în situaţia să avem astfel de cazuri numeroase", a completat ambasadorul.
Românilor care sunt deja în Israel, Radu Ioanid le sugerează, dacă au bilete de întoarcere la o dată îndepărtată, să încerce să plece cât mai curând.
„Dacă biletul lor de avion este peste 24, 48, 72 de ore şi se simt în siguranţă, sunt într-un hotel unde există un buncăr, e mai bine să stea până când compania cu care au venit onorează biletul de avion", a menţionat Ioanid.
Ambasadorul a mai spus că misiunea diplomatică nu consideră o urgenţă situaţia israelienilor care au cetăţenie română şi „care au locuinţe aici şi care au posibilitatea să încerce, cu una, două escale, să plece din Israel spre România".
El a indicat că au existat cazuri în familii mixte, când soţul a trebuit să plece în armată şi a ales să trimită soţia şi copiii în România.
Ioanid a amintit că la aeroportul din Tel Aviv există echipe ale Ministerului Afacerilor Externe dispuse să acorde ajutor românilor.
O barbarie
Radu Ioanid a precizat că a fost un atac terorist de mare anvergură, o barbarie și că numărul morților se apropie de 1.000.
„Execuţii de civili, familii întregi care stăteau la masă, civili luaţi ostatici, vorbim despre copii, vorbim despre bătrâni, persoane cu dizabilităţi, s-a bătut joc de cadavre. (...) Este o barbarie ceea ce s-a întâmplat, ne apropiem de cifra de 1.000 de morţi şi discutăm despre o sută de ostatici, posibil şi 130 şi peste 2.000 de răniţi. Deci, a fost un dezastru pentru Statul Israel, este un şoc. (...) Deja ofensiva navală şi aeriană a început, ne aşteptăm la o mare ofensivă terestră în zilele următoare în direcţia Gaza. Nu ştim ce se va întâmpla cu frontul de nord. Deocamdată au fost mici ciocniri şi toată lumea speră că lucrurile nu se vor dezvolta acolo, respectiv graniţa cu Libanul şi cu Siria", a afirmat el.
Potrivit ambasadorului, din păcate, istoria Statului Israel este „jalonată de astfel de crize".
„Aeroportul funcţionează normal. Sunt companii aeriene, în special vest-europene, nord-americane care au sistat curse, dar aeroportul funcţionează normal. Pe ici - colo se aud explozii ale antiaerienei şi există alarme din cauza rachetelor trase de Hamas, dar pagubele atât umane, cât şi materiale au fost relativ marginale, circulaţia autovehiculelor este redusă. (...)Viaţa îşi continuă cursul. În apropiere de Gaza nu aş îndrăzni să fac o descriere atât de roz a situaţiei de acolo", a arătat Ioanid.