Situație critică în Croația. Zeci de avioane au rămas blocate pe cel mai important aeroport din țară. Cum s-a ajuns aici
Un atac informatic a blocat, luni seara, zeci de avioane pe aeroportul din Split, cel mai frecventat din Croaţia pe timp de vară, au declarat marţi presei mai mulţi oficiali de la Zagreb, printre care ministrul transporturilor.
Sistemul informatic al aeroportului s-a confruntat cu primele dificultăţi către ora locală 19.30 (17.30 GMT). Până la remedierea problemei au fost anulate sau întârziate zeci de zboruri, iar mii de pasageri au rămas pe loc.
"A fost vorba de un atac informatic", a declarat ministrul de resort, Oleg Butkovic, care a precizat că istemul nu era complet restabilit nici marţi, însă situaţia era pe cale să revină la normal.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Echipele tehnice au reuşit să descifreze mesaje ale unor hackeri care cereau să "negocieze", ceea ce potrivit lui Butkovic este "exclus".
Mai mulţi specialişti lucrau asiduu pentru limitarea consecinţelor atacului, a spus Pero Bilas, unul din directorii aeroporturilor. "Suntem în contact cu toate companiile aeriene şi căutăm împreună soluţii", a arătat oficialul.
Marţi, de la Split erau programate 80 de decolări pentru circa 25.000 de pasageri. În cursul după-amiezii nu se observa nicio întârziere semnificativă.
Anul trecut, prin aeroportul din Split au trecut 3,5 milioane de călători; sute de mii dintre aceştia erau în vacanţă, urmând să ajungă pe coasta şi insulele Mării Adriatice.
Atacul de luni a avut loc la numai câteva zile de la defectarea unor sisteme informatice Windows, provocată de actualizarea necorespunzătoare a unui instrument informatic produs de compania CrowdStrike.