Sirienii sărbătoresc în stradă fuga lui Bashar al-Assad din țară. Oamenii din Damasc cântă și dansează de bucurie
Locuitorii din capitala siriană Damasc au ieşit duminică dimineaţă în stradă pentru a sărbători fuga preşedintelui Bashar al-Assad, după ce s-a aflat că acesta a fugit către o destinaţie necunoscută, relatează dpa.
În înregistrări video difuzate de social media pot fi văzuţi oameni cântând şi dansând şi persoane care trag în aer pentru a sărbători.
Locuitori din Damasc au declarat pentru dpa că mulţi soldaţi sirieni şi-au părăsit poziţiile militare.
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care citează ofiţeri din armata siriană, susţine că al-Assad a părăsit ţara cu avionul după ce rebelii au pătruns în Damasc duminică dimineaţă.
Ministerul Afacerilor Externe de la noi le recomandă cetăţenilor români care sunt în Siria să părăsească de urgență ţara în care se dau lupte grele chiar în apropiere de capitală. Rebelii au ajuns la doar câțiva kilomentri de Damasc, iar trupele guvernamentale au fost nevoite să se retragă din aproape întrega zonă de sud a statului.
În plus, au apărut informații că președintele Bashar al-Assad, aflat la conducere de 24 de ani, ar fi plecat din Siria.
Între timp, Donald Trump spune că Statele Unite nu trebuie „să se amestece”. În schimb, Rusia continuă să bombardează intens poziții ale rebelilor, în încercarea de a le opri avansul.
Rebelii sirieni își continuă avansul fulgerător și susțin că au cucerit mare parte din sudul țării. Între timp, armata președintelui Bashar al-Assad, împreună cu cea a Moscovei, bombardează pozițiile rebelilor.
Abu Mohammad al-Jolani, lider al rebelilor: „Iranienii au încercat să reînvie regimul (lui Bashar al-Assad) cumpărându timp. Apoi au încercat și rușii să-l susțină, dar adevărul este că acest regim este mort.”
Hezbollah, grupare șiită finanțată de Iran, care în trecut a luptat alături de Guvernul sirian, a transmis că de această dată „nu a luat parte” la confruntările cu rebelii. A anunțat touși că a trimis mai mulți combatanţi pentru a-și întări localitățile-fortăreață de la granița cu Libanul.
Serghei Lavrov, ministrul rus de extere: „Rusia sprijină armata siriană cu ajutorul forțelor aeriene de la baza din Hmeimim. Ajutăm armata siriană să contracareze atacurile teroriștilor. Care este prognoza? Nu pot să merg pe ghicite, nu este cazul să vorbim la întâmplare. Am convenit cu Iranul și Turcia să lansăm un apel puternic de sprijin și vom face pași specifici pentru a ne asigura că acest apel este ascultat”.
Doar că sprijinul Turciei se îndreaptă către opoziția dictatorului Assad.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Toată lumea trebuie să vadă și să accepte acest adevăr: acum există o nouă realitate în Siria, din punct de vedere politic și diplomatic. Siria aparține sirienilor cu toate elementele sale etnice, sectare și religioase. Poporul sirian este cel care va decide asupra viitorului propriei țări”.
Rebelii au ajuns foarte aproape de capitala Damasc. Pun la pământ toate statuile lui Bashar al-Assad pe care le întalnesc în cale și se arată pregătiți să ia cu asalt centrul de comandă al președintelui.
Jomana Karadsheh, corespondent CNN: „Unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut oamenii când forțele rebele au preluat orașul Alep a fost să dea jos statuia lui Bassel, un simbol al regimului Assad.”
Războiul civil din Siria durează din 2011
Războiul civil a început în Siria în 2011. Gruparea care luptă și acum pentru a cuceri întreaga țară făcea parte, pe atunci, din Al-Qaida. Între timp, liderul rebelilor suține că s-au desprins total de organizația teroristă.
Abu Mohammad al-Jolani, lider rebeli: „Trebuie să existe un cadru legal care să protejeze și să asigure drepturile tuturor, nu un sistem care să servească doar unei secte, așa cum a făcut regimul lui Assad.”
Jomana Karadsheh, corespondent CNN: „Oamenii care te ascultă s-ar putea întreba de ce ar trebui să te creadă pe cuvânt, doar sunteți un grup considerat de Statele Unite ca fiind terorist și există o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea ta. Grupul tău este considerat o organizație teroristă de Statele Unite, ONU, UE și mulți alții.”
Abu Mohammad al-Jolani, lider rebeli: „Le spun oamenilor: nu judeca după cuvinte, ci după fapte. Cred că realitatea vorbește de la sine. Aceste clasificări sunt în primul rând politice și, în același timp, greșite.”
„Situaţia din Siria este grea, dar Siria nu este prietenul nostru, iar Statele Unite nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu asta. Nu este lupta noastră!” - a scris președintele ales Donald Trump pe o rețea de socializare.
Sursa: Agerpres
Etichete: siria, tara, sarbatoare, fugit, bashar al-assad, damasc,
Dată publicare:
08-12-2024 08:24