Singurul aliat serios al Coreei de Nord, China, se declara ingrijorata de lansarea rachetei

Portret cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un

China si-a exprimat ingrijorarea cu privire la planurile Coreei de Nord de lansare a unei rachete, pentru a marca astfel 100 de ani de la nasterea "marelui lider" Kim il-Sung.

Acest eveniment va avea loc in luna aprilie, iar agentia chineza de stiri Xinhua, citata de BBC News, afirma ca ministrul de Externe, Zhang Zhijun, s-a intalnit cu ambasadorul autoritatilor de la Pyongyang pentru a exprima ingrijorarea Beijingului.

Astfel, orice fel de lansare, chiar daca este vorba de amplasarea unui satelit, asa cum sustine Coreea de Nord, ar viola rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU. Zhang a subiliniat faptul ca ambele parti sunt obligate sa mentina pacea in peninsula coreeana.

"Speram sincer ca partile implicate in conflict sa ramana calme si sa evite escaladarea tensiunilor care ar duce la o situatie si mai tensionata" a spus Zhang intr-un comunicat de presa. Anterior, Statele Unite au afirmat ca aceasta lansare ameninta securitatea regionala, in timp ce Rusia a spus ca planul Coreei de Nord reprezinta un motiv serios de ingrijorare.

Un purtator de cuvant al Comitetului Coreean pentru Spatiu si tehnologie a anuntat ca lansarea rachetei se va face intre 12 si 16 aprilie.

Citește și
coreea de nord, lansatoare rachete, parada
Wiener Zeitung: Coreea de Nord ar fi testat focoase nucleare pentru Iran
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Statele Unite au calificat ca "foarte provocator" acest proiect. "O asemenea lansare de racheta ridica o problema de securitate in regiune si va contrazice recentul angajament al Coreei de Nord de a nu efectua lansari de rachete cu raza lunga de actiune", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Victoria Nuland.

Este vorba de "un act grav si provocator", a apreciat, de asemenea, Seulul. In opinia autoritatilor de la Tokyo, "indiferent ca este vorba despre o lansare de satelit sau un tir cu rachete balistice, este vorba despre o incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate".

Agentia KCNA, canalul privilegiat de anunturi al regimului stalinist de la Phenian, a subliniat ca satelitii sunt necesari dezvoltarii economice a tarii si ca fac parte din domeniul activitatilor pasnice in spatiu. "A fost aleasa o orbita de zbor sigura, astfel ca resturile rachetei generate in timpul zborului sa nu aiba un impact asupra tarilor vecine", a anuntat agentia, promitand o respectare a reglementarilor internationale cu privire la acest subiect.

Coreea de Nord a utilizat argumente asemanatoare la precedenta lansare a unei rachete cu raza lunga de actiune, pe 5 aprilie 2009, care a antrenat o condamnare din partea Consiliului de Securitate al ONU si o consolidare a sanctiunilor. Statele Unite si aliati lor au denuntat, atunci, un test de racheta deghizat, in timp ce Phenianul dadea asigurari ca era era vorba despre un satelit. Phenianul a parasit, ulterior, negocierile in cadrul grupului de sase tari cu privire la dezarmarea sa nucleara si a procedat, o luna mai tarziu, la un al doilea test nuclear.

Anuntul Coreei de Nord intervine la 16 zile de la un acord intre Phenian si Washington, care sugera o speranta de diminuare a tensiunilor privind Peninsula Coreea. Coreea de Nord a acceptat introducerea unui moratoriu asupra lansarilor de rachete cu raza lunga de actiune, testelor nucleare si activitatilor de imbogatire a uraniului. in schimb, Statele Unite vor furniza nord-coreenilor o cantitate de aproximativ 240.000 de ajutoare alimentare.

Racheta coreeana care poate ajunge in SUA

O racheta de tip Unha-3 (Galaxy-3) urmeaza sa lanseze un satelit de observatie terestra - Kwangmyongsong-3, precizeaza agentia nord-coreeana citand un purtator de cuvant al Comitetului coreean pentru tehnologie spatiala. Racheta urmeaza sa fie lansata catre sud, de la baza de lansare Sohae din comitatul Cholsan, situat in provincia de pe coasta de nord-vest. Unha-3, cunoscuta si sub numele de Taepodong-3, este capabila, in mod teoretic, sa atinga teritoriul american, a declarat Baek Seung-joo de la Institutul coreean de analize pentru aparare.

In opinia lui Yang Mo-jin, cercetator la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul, "dupa incercarea de lansare a unei asa-numite rachete in 2009, (anuntul de vineri) este o noua manevra destinata sa exercite presiuni asupra Statelor Unite prin efectuarea unei lansari-test a unei rachete ce ar putea fi utilizata cu usurinta in scopuri militare". Regimul vrea, "de asemenea, sa arate lumii ca a devenit un stat puternic, capabil de o pricepere tehnologica si militara, in contextul in care intra intr-o noua era, cea a lui Kim Jong-un si in care sarbatoreste 100 de ani de la nasterea lui Kim Il-sung", a adaugat el pentru AFP.

Washingtonul "va percepe acest lucru ca pe o incalcare a acordului din februarie, dar Nordul va sublinia ca are dreptul, ca stat suveran, sa lanseze un satelit", a subliniat Paik Hak-soon, de la Institutul Sejong.

Kim Jong-un, care nu a implinit varsta de 30 de ani, a preluat conducerea Coreei de Nord in urma mortii tatalui sau, pe 17 decembrie. De la crearea Coreei de Nord, tara a fost condusa de catre Kim Il-sung, de catre fiul acestuia, Kim Jong-il, iar in prezent de catre nepotul sau, Kim Jong-un.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Coreea de Nord va lansa o racheta balistica. Japonia si Coreea de Sud spun ca este
Coreea de Nord va lansa o racheta balistica. Japonia si Coreea de Sud spun ca este "o amenintare"

Coreea de Nord a anuntat astazi ca intentioneaza sa lanseze o racheta cu raza lunga de actiune, care va "transporta" un satelit.

Wiener Zeitung: Coreea de Nord ar fi testat focoase nucleare pentru Iran
Wiener Zeitung: Coreea de Nord ar fi testat focoase nucleare pentru Iran

Un cotidian austriac citeaza un raport care sustine ca in Coreea de Nord s-au efectuat cel putin doua teste nucleare, dintre care unul pentru focoase iraniene.

Phenianul ameninta cu
Phenianul ameninta cu "un razboi sacru" impotriva manevrelor comune americano-sud-coreene

Coreea de Nord a amenintat sambata ca va lansa un "razboi sacru" odata cu apropierea datei manevrelor comune americano-sud-coreene prevazute in perioada 27 februarie-9 martie, pe care le-a calificat drept o "declaratie de razboi deghizata".

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.