Și-a ascuns averea, dar nu a mai recuperat-o niciodată. Descoperire istorică în Israel
Un tezaur de monede de aur rare a fost descoperit în portul antic al Cezareei (nordul Israelului), probabil îngropat de către proprietarul său, care a vrut să-l protejeze de cucerirea oraşului de către cruciaţi, în urmă cu 900 de ani, informează AFP.
Cu câteva zile în urmă, săpăturile au scos la iveală un mic vas de bronz conţinând 24 de monede de aur şi un cercel, ascunse între două pietre, în apropierea unui puţ dintr-o veche locuinţă, au informat Autoritatea arheologică israeliană şi organizaţiile implicate în descoperire.
Piesele, datând de la sfârşitul secolului al XI-lea, au fost prezentate luni presei, conform Agerpres.
Artefactele "ne permit legarea comorii de cucerirea oraşului de către cruciaţi în 1101 - una dintre episoadele cele mai dramatice ale istoriei medievale a oraşului", au indicat într-un comunicat Peter Gendelman şi Mohammed Hatar, coordonatorii echipei de săpături.
"Cineva şi-a ascuns averea, sperând să o recupereze mai târziu, însă nu s-a mai întors niciodată", au declarat ei.
"Potrivit surselor scrise din epocă, majoritatea locuitorilor din Cezareea au fost masacraţi de armata lui Balduin I, la acel moment rege al Ierusalimului. Este probabil ca proprietarul comorii şi familia sa să fi pierit în masacru sau să fi fost vânduţi ca sclavi", au adăugat ei.
Potrivit lui Robert Kool, expert numismatic al Autorităţii arheologice israeliene, comoara conţine piese rare, din perioada domniei împăratului bizantin Mihail al VII-lea.
"Aceste monede nu circulau la nivel local şi ne lasă să presupunem contacte, ba chiar posibile relaţii comerciale, între Cezareea şi Constantinopol (Bizanţ) în respectiva perioadă", a explicat acesta.
"Una sau două dintre aceste monede de aur erau echivalente cu salariul anual al unui agricultor, astfel încât este probabil ca persoana care a ascuns comoara să fi provenit dintr-un mediu bogat sau să fi practicat comerţul", a adăugat el.
Cezareea, o localitate situată pe malul Mediteranei, a fost construită în secolul I î.Hr. de către regele Irod I, iar importantele sale vestigii din perioada romană şi medievală o fac azi una dintre atracţiile turistice ale Israelului.