William Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu, premiul Nobel pentru Medicina. Descoperirile care le-au adus distinctiile


Ultimul update: Joi 08 Octombrie 2015 07:07
Data publicarii: Luni 05 Octombrie 2015 10:33
Categorie: Stiri externe
William Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu

Cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2015, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase.

William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Omura (Japonia) au fost recompensati pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, in timp ce Youyou Tu (China) a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.

Anul trecut, cercetatorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru "cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Sezonul Nobel 2015 va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Potrivit traditiei, si spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anuntat Nobelul pentru literatura va fi comunicata doar cu cateva zile inainte. De obicei, acest premiu este anuntat intr-o joi. Premiul ar putea fi atribuit in acest an pe 8 sau pe 15 octombrie.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Medicina a deschis luni sezonul premiilor Nobel, care recompenseaza in fiecare toamna cercetatori, scriitori si artizani ai pacii, iar 2015 ar putea fi anul celor care au ajutat refugiati sa aiba o viata mai buna.

Ghicirea celui care va obtine prestigiosul premiu, creat conform dorintei savantului, antreprenorului si filantropului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896) ramane un exercitiu dificil.

Cotidianul central suedez Dagens Nyheter (DN) se gandeste in acest an la mai multa paritate intre sexe.

"Comitetele Nobel pentru stiinte sunt conduse in acest an de femei. In speculatii exista se pare un numar neobisnuit de mare de femei", scris ziarul duminica.

In medicina si fiziologie, premiu ce va fi anuntat la Stockholm la 09:30 GMT, ziaristii suedezi specializati in stiinta de la postul public de radio SR cred in sansele compatriotului lor, Svante Paabo, specialist in paleogenetica, studiul AND-ului stramosilor indepartati ai omului.

In carti ar mai fi, potrivit lor, si alti geneticieni, printre care americanul Jeffrey Gordon, care a studiat sistemul microbian uman, sau Emmanuelle Charpentier (Franta) si Jennifer Doudna (SUA), cu tehnicile lor promitatoare de modificare a genomului.

DN il vede ca favorit pe psihiatrul american Karl Deisseroth, care a reusit sa "stinga si sa aprinda" celule ale creierului.

Marti va fi randul fizicii, unde DN o considera printre favoriti pe americanca Deborah Jin, care exploreaza temperaturi aproape de zero absolut (cea mai scazuta temperatura posibila, -273 grade Celsius), iar SR opteaza pentru Vera Rubin, astronom american.

Miercuri, la chimie, postul de radio mentionat l-ar vedea recompensat pe americanul John Goodenough, ale carui cercetari au vizat bateriile reincarcabile, sau pe suedezul Per Siegbahn, specialist in chimie organica.

Joi - data care trebuie confirmata - va fi desemnat castigatorul premiului Nobel pentru Literatura, dupa Alice Munro (Canada) in 2013 si Patrick Modiano (Franta) in 2014. Premiul ar putea fi atribuit unei femei, ca Svetlana Alexievici (Belarus) sau Joyce Carol Oates (SUA). La acest premiu au fost nominalizati sute de scriitori, care reprezinta diversitatea productiei mondiale contemporane, printre care autori celebri ca japonezul Haruki Murakami sau mai putin cunoscuti, ca somalezul Nurrudin Farah.

Vineri, la Oslo, Comitetul Nobel pentru Pace isi va anunta alesul pentru acest an. Comitetul norvegian s-ar putea lasa impresionat de actualitate, sfetnic bun sau rau, care ii impune atribuirea premiului unei institutii sau unei persoane care a atenuat suferinta celor ce fug din calea razboaielor si regimurilor autoritare. "Exista o mare probabilitate ca premiul sa fie acordat cuiva care ajuta refugiatii", a spus agentiei de presa TT presedinta asociatiei pacifiste suedeze Svenska Freds, Anna Ek. Numele care circula cu insistenta este cel al cancelarului german Angela Merkel, pentru insistenta cu care deschide portile tarii sale solicitantilor de azil. Exista insa si altele, precum preotul din Eritreea Mussie Zerai sau primarul insulei italiene Lampadusa, Giusi Nicolini. Ar putea fi si anul medicului Denis Mukwege, care ingrijeste femei violate din Republica Democratica Congo.

Sezonul atribuirii premiilor Nobel se va incheia in 12 octombrie cu cel pentru economie, care a avut pana acum un singur laureat femeie. Daca ar fi acum a doua, juriul ar putea alege intre Claudia Goldin (SUA), care cerceteaza inegalitatile, si Anne Krueger, specialista in rente si adepta a liberului schimb.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se impart intre laureati, daca exista mai multi,

William Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cercetatorul german de origine romana Stefan Hell, laureat cu premiul Nobel pentru chimie, decorat de presedintele Iohannis
Cercetatorul german de origine romana Stefan Hell, laureat cu premiul Nobel pentru chimie, decorat de presedintele Iohannis
Paul Krugman, premiat cu Nobel pentru economie: Planul eurogrupului pentru Grecia e o nebunie, razbunare pura, o tradare
Paul Krugman, premiat cu Nobel pentru economie: Planul eurogrupului pentru Grecia e o nebunie, razbunare pura, o tradare
Paul Krugman, premiat cu Nobel pentru economie: Planul eurogrupului pentru Grecia e o nebunie, razbunare pura, o tradare
Paul Krugman, premiat cu Nobel pentru economie: Planul eurogrupului pentru Grecia e o nebunie, razbunare pura, o tradare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Emiliano Sala
Britanic arestat în ancheta morții lui Emiliano Sala. De ce este acuzat
Seulul trimite 50.000 tone de orez în Coreea de Nord pentru a înfrunta penuria alimentară
SUA prezintă dovezi că Iranul este răspunzător de atacurile din Golful Oman
Motivul pentru care un bărbat a drogat o veveriță cu metamfetamină. VIDEO
Cum se simte Angela Merkel după ce a fost surprinsă tremurând incontrolabil
Moarte în paradis. Un alt turist a murit după o vacanță în Republica Dominicană
Erdogan la un miting electoral
Erdogan crede că fostul preşedinte al Egiptului a fost ucis. "A stat chircit 20 de minute"
Tribunalul UE: Cele trei dungi paralele nu reprezintă o marcă înregistrată a Adidas
Momentul în care mai mulți bărbați se iau la bătaie cu bâtele, la metroul din Moscova
Cazul Khashoggi. ONU: dovezile arată că în spatele crimei s-ar afla prințul bin Salman
Doborârea cursei aeriene MH17. Patru suspecți vor fi inculpați pentru crimă
Kremlinul pregăteşte o nouă strategie de război şi testează "arme laser supersonice"