Cercetatorul german de origine romana Stefan Hell, laureat cu premiul Nobel pentru chimie, decorat de presedintele Iohannis

Ultima actualizare: 07-09-2015 00:03

Pentru prima data de cand a luat premiul Nobel pentru chimie, Stefan Hell a ajuns in Romania. Cercetatorul german de origine romana a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis si de Casa Regala.

Fizicianul a sustinut vineri o conferinta despre importanta cercetarii cu laser, in cadrul unui eveniment international, organizat de Academia Romana.

La aproape un an de cand a adevenit cunoscut in intreaga lume Stefan Hell recunoaste ca Nobelul i-a schimbat viata.

''Este un interes mai mare fata de mine si de trecutul meu, atat in Romania cat si in Germania. Merg la foarte multe intaniri, este foarte important ca oamenii de aici sa inteleaga ca indiferent de unde vin pot face lucruri importante in viata daca iau deciziile potrivite si daca sunt optimisti'', spune Stefan Hell.

Intr-o ceremonie solemna, Stefan Hell a primit Steaua Romaniei in grad de mare cruce, unul dintre cele mai vechi ordine ale statului.

"Sa primesc astfel de onoruri dupa multi ani de munca imi face o mare placere, dar sa primesc aceasta decoratie din partea tarii in care m-am nascut direct din mainile presedintelui este ceva foarte special care ma misca profund", a declarat Hell.

Cu cateva ore inainte Stefan Hell a sustinut o conferinta la Academia Romana, unde a vorbit despre importanta cercetarii cu laser.

''Am vazut ca in ultimii ani cercetarea din Romania a evoluat mult si sunt foarte optimist in privinta asta. Cred ca Romania are un viitor bun in acest domeniu daca va continua in acest ritm. Sunt foarte multi cercetatori talentati'', a mai spus Stefan Hell.

Nascut in Arad, Stefan Hell a inceput liceul in Timisoara, iar la 15 ani s-a mutat in Germania impreuna cu parintii sai. Anul trecut a primit premiul Nobel pentru chimie.

Stefan Hell este membru de onoare al Academiei Romane.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO