Sexul oral, mai periculos ca fumatul. Tot mai multi fac cancer in gat
Sexul oral a depasit in ultimii ani fumatul in clasamentul celor mai periculosi factori de risc asociati cu declansarea cancerului orofaringian. Potrivit unui studiu recent, de vina este HPV, un virus care se transmite prin contacte intime neprotejate.
Dupa ce in urma cu trei saptamani cercetatorii de la Universitataea Wisconsin avertizau ca excesul de sex oral poate duce la forme grave de cancer, iata ca oamenii de stiinta atentioneaza din nou.
Persoanele infectate cu virusurile din grupa HPV, in special cu tulpina HPV-16, "se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decat restul populatiei, in timp ce fumatorii sunt doar de trei ori mai expusi de a dezvolta crunta boala", a declarat Maura Gillison, de la Universitatea din Ohio, scrie AFP.
Specialistii sustin ca persoanele care fac sex oral cu mai mult de sase parteneri pe parcursul vietii sunt expuse unui risc de a face cancer in gat de opt ori mai mare decat restul oamenilor.
In total, numarul de cazuri de cancer al cavitatii bucale si al gatului a crescut cu 225% din 1974 pana in 2007.
Infectia cu HPV sta, de asemenea, in spatele celor mai multe cazuri de cancer cervical, 80% dintre femeile active sexual fiind expuse riscului de a o contacta de-a lungul vietii. Desi cercetatorii incrimineaza sexul oral drept principala cale de transmitere a infectiei bucale cu HPV, nici sarutul frantuzesc nu ar trebui scos din discutie.
Ca masura de preventie, medicii recomanda vaccinarea, inclusiv pentru barbati, care protejeaza contra a patru tulpini de papiloma virus, vinovate de aparitia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin si de negi genitali.
Cancerul orofaringian este adeseori vindecabil, daca este tratat la timp. 90% dintre pacienti supravietuiesc cel putin cinci ani de la diagnosticare.
Ce este HPV?
Virusul human papilloma (HPV) este cea mai comuna infectie transmisa prin contact sexual. Acesta infecteaza pielea si mucoasa membranelor genitale. Exista mai mult de 40 de tulpini HPV care pot infecta zonele intime ale barbatilor si femeilor, inclusiv pielea penisului, vulva (zona din afara vaginului), anusul, uterul si rectul.
Virusul nu patrunde in sange, asa ca o mama nu va transmite infectia fatului. Exista insa exceptii, cand la nastere copilul o poate contacta, aparandu-i negi pe gat sau pe laringe.
Pentru cei care au o viata sexuala activa, prezervativele pot diminua riscul infectarii cu HPV daca este folosit corect si regulat.