Coreea de Sud si SUA au inceput manevre militare comune, in pofida suspendarii telefonului rosu


Ultimul update: Joi 14 Martie 2013 07:12
Data publicarii: Luni 11 Martie 2013 10:29
Categorie: Stiri externe
Coreea de Sud

Trupele sud-coreene si aliatul lor american au inceput luni manevre militare anuale comune, condamnate cu putere de Coreea de Nord, care a amenintat Seulul si Washingtonul cu o lovitura nucleara.

Coreea de Sud si Statele Unite - care numara 28.500 de militari in sudul peninsulei - au inceput manevrele comune numite "Key Resolve". Acestea sunt in mare parte virtuale, dar mobilizeaza mii de militari.

Ca de obicei, Phenianul a condamnat aceste exercitii, pe care le asimileaza unei invazii a Nordului din partea unui Sud ajutat de Washington.

Aceste manevre incep dupa o saptamana de tensiuni puternice in peninsula. Phenianul a amenintat saptamana trecuta ca va denunta incepand de luni acordul de armistitiu care a pus capat Razboiului Coreei in 1953, a agitat spectrul unui "razboi termonuclear" si a amenintat Statele Unite cu o "lovitura nucleara preventiva".

Lansarea cu succes a unei rachete, in decembrie, considerata de Seul si aliatii sai drept o racheta balistica, urmata de un al treilea test nuclear, in februarie, apoi de sanctiuni noi votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU se afla la originile acestui context exploziv.

Dupa votul de la ONU, regimul nord-coreean a anuntat ca de-acum considera nule si lipsite de valabilitate "toate acordurile de neagresiune semnate intre Nord si Sud".

Rodong Sinmun, cotidianul partidului comunist nord-coreean, a confirmat in editia de luni "sfarsitul complet" al acordului de armistitiu care a pus capat Razboiului Coreei in 1953.

"Odata cu armistitiul care «a explodat» (...), nimeni nu poate prevede ce se va intampla pe acest teritoriu incepand de acum", a avertizat publicatia.

Ministrul sud-coreean al Unificarii - insarcinat cu relatiile dintre cele doua tari - a anuntat luni ca Nordul se pare ca a pus in aplicare una dintre amenintari, suspendand telefonul rosu dintre Phenian si Seul, linia de comunicare pentru cazuri de urgenta.

Linia, instalata in 1971, a fost suspendata in cinci randuri de catre Phenian, ultima data in 2010.

Sursa: Mediafax

Consiliul de securitate al ONU a votat noi sanctiuni impotriva regimului de la Phenian
Coreea de Nord rupe acordurile de neagresiune cu Seulul. Phenianul averizeaza SUA
Coreea de Nord ameninta cu un atac nuclear
VIDEO PROTVPLUS.RO