Serviciile secrete din SUA: Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a obține mai repede arma nucleară
Iranul încearcă să obțină ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul nuclear, cred oficialii serviciilor americane de informații.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care Teheranul vrea să aibă un plan de rezervă în cazul în care acordul nuclear de durată cu puterile mondiale nu se va materializa.
Informațiile serviciilor secrete ale SUA sugerează că Iranul a cerut ajutorul Rusiei pentru achiziționarea de materiale nucleare suplimentare și pentru fabricarea de combustibil nuclear, au declarat, pentru CNN, surse informate pe acest subiect.
Combustibilul ar putea ajuta Teheranul să-și alimenteze reactoarele nucleare și ar putea scurta și mai mult așa-numitul "timp de lansare" al Iranului pentru a crea o armă nucleară.
Experții au subliniat că riscul de proliferare nucleară variază în funcție de reactorul pentru care este folosit combustibilul. Și, de asemenea, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute Teheranul, în condițiile în care Kremlinul se opune de mult timp, în mod manifest, ca Iranul să obțină arma nucleară.
Experții au subliniat că riscul de proliferare nucleară variază în funcție de reactorul pentru care este folosit combustibilul.
Aceștia au mai spus, de asemenea, că nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute Teheranul, în condițiile în care Kremlinul se opune de mult timp ca Iranul să obțină arma nucleară.
Propunerea iraniană a venit pe fondul unui parteneriat în expansiune între Iran și Rusia care, în ultimele luni, care a inclus trimiterea de drone și alte echipamente din partea Teheranului către Moscova, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.
Americanii nu exclud ca Moscova să fie implicată în suprimarea protestelor din Iran
De asemenea, nu este exclus ca Moscova să ofere sfaturi Teheranului cu privire la modul de suprimare a mișcării de protest care a cuprins Iranul, au precizat oficialii americani.
Iranienii susțin că programul lor nuclear are doar scopuri pașnice și că și-a oprit în mod oficial programul de înarmare, dar oficialii americani au declarat că activitățile de îmbogățire a uraniului din Iran au depășit cu mult parametrii acordului nuclear din 2015 și că timpul necesar pentru ca Teheranul să producă suficient material fisibil pentru o armă nucleară s-a scurtat la doar câteva luni.
În luna iunie a acestui an, secretarul american de stat Antony Blinken a avertizat legiuitorii că programul nuclear al Iranului "avansează în galop… Cu cât durează mai mult, cu atât mai mult se reduce timpul de producere. În prezent, conform rapoartelor publice, acesta a scăzut la câteva luni, în cel mai bun caz. Și dacă va continua, se va reduce la o chestiune de săptămâni".
Administrația Biden urmărește cu îngrijorare orice noi domenii de cooperare între Iran și Rusia. Orice asistență pe care Rusia o acordă în secret Iranului, care ar putea stimula eforturile Teheranului de a produce arma nucleară, ar marca, de asemenea, o schimbare semnificativă în politica rusă, având în vedere că țara lui Putin este membră a grupului de P5+1, care a făcut parte din negocierile menite să împiedice programul nuclear iranian.