Protestele violente continuă în Iran. Manifestanții au fost împrăștiați cu focuri de armă. VIDEO
Un oficial de rang înalt din Iran a cerut forțelor de securitate să trateze protestatarii cu duritate, în timp ce în spațiul public au apărut videoclipuri cu oameni alergând pe străzi sub sunetul focurilor de armă.
Unele dintre cele mai grave proteste din țară din ultimii ani au avut loc în ultimele două săptămâni, după moartea lui Mahsa Amini.
Tânăra de 22 de ani a murit după ce a fost reținută de poliția moravurilor pentru că nu a respectat codul vestimentar islamic strict al țării, familia ei susținând că a fost „torturată”, potrivit Sky News.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Președintele parlamentar din Iran a avertizat că protestele legate de Mahsi Amini ar putea destabiliza țara și răsturna instituțiile
Duminică, președintele parlamentar al Iranului, Mohammad Bagher Qalibaf, a avertizat că protestele legate de moartea ei ar putea destabiliza țara.
El le-a spus politicienilor că, spre deosebire de protestele actuale, despre care el a spus că vizează răsturnarea guvernului, demonstrațiile anterioare ale profesorilor și pensionarilor în privința salariilor au vizat reforme.
„Îi rog pe toți cei care au (motive) să protesteze să nu permită protestului lor să se transforme în destabilizarea și răsturnarea” instituțiilor, a adăugat el.
În timpul sesiunii parlamentare, politicienii au scandat „mulțumesc polițiștilor” în semn de susținere pentru reprimarea manifestațiilor ample.
#Breaking: Security forces surround Sharif University of Technology (#Iran's MIT). The sound of gunfire could be heard on campus. #IranProtests2022 #Mahsa_Amini pic.twitter.com/1qWFrgBaSg
— Ali Safavi (@amsafavi) October 2, 2022
Declarațiile lui Qalibaf au venit în contextul în care forțele de securitate iraniene s-au ciocnit cu studenți care protestau la Universitatea Sharif din capitala Iranului, Teheran. Duminică au avut loc demonstrații la numeroase universități și în mai multe orașe din Iran.
Mai multe videoclipuri au apărut în mediul online, în care forțele de securitate trăgeau cu gaze lacrimogene pentru a-i scoate pe studenți din campus și în care se auzeau sunete de împușcături.
#HappeningNow#IranRevolution
— Iran News Update (@IranNewsUpdate1) October 2, 2022
Tehran, #Iran's capital—#IranProtests against #MahsaAmini's murder, day 17.
The sound of gunfire is heard from the northern gate of the Sharif University of Technology. Dozens of students, several detained, are at the facility. pic.twitter.com/u9FXNjxTpN
Potrivit grupului umanitar Iran Human Rights, care are sediul în Norvegia, 133 de oameni au fost omorâți până acum în toată țara, dar autoritățile iraniene nu au specificat un număr exact de morți și au spus că mulți membri ai forțelor de securitate au fost omorâți de „protestatari și dușmani străini”.
Ce s-a întâmplat cu Mahsa Amini?
Protestele au început după ce Mahsa Amini a fost arestată pe 13 septembrie pentru că și-a purtat hijab-ul prea lejer și i se vedeau câteva șuvițe de păr, lucru care este considerat „ținută nepotrivită” conform codului vestimentar islamic al Iranului.
Ea a murit trei zile mai târziu, la spital, după ce a intrat în comă.
Tatăl tinerei nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului, potrivit dpa, citat de Agerpres.
„Nimeni nu-mi dă un răspuns despre moartea fiicei mele”, a spus Amjad Amini, citat duminică de presa locală. Autorităţile responsabile „precum şi medicina legală nu îmi permit nici măcar să văd dosarele”, a spus el. I s-a spus, în schimb, că trebuie să aibă răbdare, a adăugat Amini.
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi îi promisese că moartea fiicei sale va fi investigată, „dar până acum nu s-a întâmplat nimic”, a spus tatăl fetei, citat de site-ul Eghtesad-News.
Avocaţii lui Amini au cerut în justiţie accesul la dosare şi la înregistrările video ale poliţiei.
Mahsa Amini a murit în spital pe 16 septembrie după ce a intrat în comă, dar cauza morţii sale rămâne necunoscută. Ea a fost arestată de poliţia moravurilor la Teheran luna trecută, dar nu este clar ce s-a întâmplat cu ea în arest. Acuzată de brutalitate, poliţia a respins acuzaţiile, iar Ministerul de Interne a susţinut că tânăra de 22 de ani a murit de insuficienţă cardiacă.