Serviciile de spionaj din SUA: "Siria nu poate garanta securitatea a 50 de tone de uraniu"


Ultimul update: Sambata 12 Ianuarie 2013 07:05
Data publicarii: Miercuri 09 Ianuarie 2013 16:43
Categorie: Stiri externe
siria

Serviciile de spionaj din Statele Unite si din Orientul Mijlociu se tem ca regimul din Siria nu poate garanta securitatea a aproximativ 50 de tone de uraniu folosit in presupusul program nuclear sirian, scrie Financial Times.

Nu exista prea multe informatii despre programul nuclear sirian, iar regimul de la Damasc neaga ca ar avea un astfel de program. Serviciile de spionaj au aflat ca regimul Bashar al-Assad se apropia de finalizarea unui reactor nuclear in zona Al-Kibar (estul Siriei), dar complexul a fost distrus intr-un presupus raid aerian israelian, in septembrie 2007.

Reactorul fusese construit dupa modelul centrului nuclear nord-coreean de la Yongbyon, iar expertii cred ca pentru instalatia de la Al-Kibar erau necesare aproximativ 50 de tone de uraniu in stare naturala.

Experti guvernamentali americani si specialisti din Orientul Mijlociu se tem, conform Financial Times, ca presupusa cantitate de uraniu ar putea ajunge in Iran, un aliat-cheie al Siriei, sau la grupuri teroriste, in contextul conflictului civil care afecteaza tara de aproape doi ani.

O echipa a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a vizitat complexul nuclear distrus de la Al-Kibar in mai 2008, gasind doar urme de uraniu. Nu se stie unde ar putea fi stocat uraniul sirian.

Sursa: Pro TV

Bashar al-Assad: Conflictul din Siria este alimentat din strainatate cu ajutorul teroristilor
Analiza AFP. Siria in 2012 - de la revolutie la razboi total
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului: Bilantul violentelor din Siria, peste 45.000 de morti
VIDEO PROTVPLUS.RO